Απεσταλμένος ΕΕ στα Βαλκάνια: Δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη στο Κόσοβο

Απεσταλμένος ΕΕ στα Βαλκάνια: Δεν θα κάνουμε τα ίδια λάθη στο Κόσοβο

Η διεθνής κοινότητα έχει κάνει λάθη στα Βαλκάνια, αλλά αυτό δεν θα επαναληφθεί με την ίδρυση της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε την Πέμπτη ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον διάλογο Σερβίας-Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο Λάιτσακ δείπνησε με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι και τον αναπληρωτή του Μπεσνίκ Μπισλίμι το βράδυ της Τετάρτης και έδωσε μια επισκόπηση στο Klan Kosovo την Πέμπτη.

«Νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα έχει κάνει αυτά τα λάθη στο παρελθόν στα Βαλκάνια, παρουσιάζοντας προτάσεις που δεν δοκιμάστηκαν σε άλλες χώρες. Δεν λειτούργησαν όλες καλά στα Βαλκάνια», δήλωσε.

«Ας βεβαιωθούμε ότι όλα όσα προτείνουμε βασίζονται σε υπάρχοντα μοντέλα που λειτουργούν καλά», είπε ο Λάιτσακ χωρίς να αναφερθεί άμεσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας – κάτι που η Πρίστινα χαρακτηρίζει αποτυχία και φοβάται με την προτεινόμενη ίδρυση της ένωσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Η συμφωνία για τη δημιουργία της ένωσης υπογράφηκε το 2013 και ο Κούρτι δήλωσε ότι δεν είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις αυτές. Επιπλέον, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η δημιουργία μιας παράλληλης δομής με εκτελεστικές εξουσίες θα ήταν αντίθετη με το Σύνταγμα.

Ο Λάιτσακ δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Κούρτι ότι οι λεπτομέρειες της ένωσης θα «συνταχθούν από εσάς και θα συμφωνηθούν από εσάς».

«Δεν θα γράψετε κάτι με το οποίο δεν συμφωνείτε. Το δεύτερο σημείο είναι ότι υπάρχουν υφιστάμενα μοντέλα, λειτουργικά ευρωπαϊκά μοντέλα. Έχω 15 αναλύσεις για την προστασία των μειονοτήτων στο γραφείο μου στις Βρυξέλλες. Ορισμένα από αυτά τα μοντέλα μπορεί να μην τα έχετε ακούσει. Κανένα από αυτά δεν έχει προκαλέσει μη λειτουργικότητα όπου αυτό ισχύει», συνέχισε ο Λάιτσακ.

Πρόσθεσε ότι σπαταλιέται πολύς χρόνος μιλώντας για κάτι «που δεν υπάρχει και για κάτι που πρόκειται να συνυπογράψετε».

Η διεθνής κοινότητα επιμένει ότι ο Κούρτι τηρεί την υπογεγραμμένη συμφωνία, αλλά ο πρωθυπουργός έχει βάλει τα δυνατά του. Ο πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι έχει πει ότι μια ένωση είναι δυνατή αν λειτουργεί σαν ΜΚΟ και δεν έχει εκτελεστικές εξουσίες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου