Πρέσβης ΕΕ στην Αλβανία: Προσπάθειες για τη βελτίωση του νομοσχεδίου δημοσιονομικής αμνηστίας

Πρέσβης ΕΕ στην Αλβανία: Προσπάθειες για τη βελτίωση του νομοσχεδίου δημοσιονομικής αμνηστίας

Η Ευρωπαία πρέσβης Christiane Hohmann εξέφρασε τους ενδοιασμούς της σχετικά με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική αμνηστία.

Σε συνέντευξη στο Euronews Albania, είπε ότι οι καλύτεροι ειδικοί έχουν έρθει στα Τίρανα για να κάνουν μια αξιολόγηση και να προσφέρουν συμβουλές.

Έδειξε επίσης μερικές από τις κύριες ανησυχίες, εστιάζοντας στις προκλήσεις που έρχονται.

Δημοσιογράφος: Κυρία Πρέσβη, ένα άλλο μέλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η δημοσιονομική αμνηστία, μια άλλη πρωτοβουλία που η κυβέρνηση προσπαθεί να εγκρίνει. Η πολιτική πλειοψηφία δείχνει αποφασισμένη να το κάνει. Η τυπική απάντηση που παίρνουμε είναι ότι διαπραγματεύονται με τους εταίρους μας και ότι συνεργάζονται με ειδικούς της ΕΕ για αυτό. Μπορείτε να μας ξεκαθαρίσετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές της Επιτροπής σε αυτό το θέμα, δηλαδή ποια είναι τα σημεία με τα οποία συμφωνείτε και τα σημεία με τα οποία διαφωνείτε. Ποιο είναι το κύριο μέλημα;

Πρέσβης: Φέραμε μερικούς ειδικούς που είναι πολύ πιο εξειδικευμένοι από εμένα. Δεν είμαι οικονομικός ειδικός, αλλά έχουν έρθει και έχουν δώσει πολλές συμβουλές στην αλβανική κυβέρνηση να συμμετάσχει στη σύνταξη μιας νέας νομοθεσίας, μιας νέας εκδοχής της. Αυτό περιμένουμε, μια νέα έκδοση που θα περιλαμβάνει τις συμβουλές που δίνονται. Σε αυτό το σημείο, δεν μπορώ να σας πω πού είναι οι κόκκινες γραμμές, καθώς δεν γνωρίζω την τρέχουσα κατάσταση του σχεδίου νόμου. Τον περιμένουμε.

Δημοσιογράφος: Πολύ συνοπτικά, ποιο είναι το κύριο μέλημα; Ποιος είναι ο φόβος σας, ξέπλυμα μαύρου χρήματος;

Πρέσβης: Υπάρχουν πολλά ζητήματα καθώς πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο νομοσχέδιο. Αναφέρατε ένα από αυτά, αλλά υπάρχει και το θέμα της εξωεδαφικότητας, το θέμα της εφαρμογής, είναι μια μεγάλη πρακτική αλλά και νομική πρόκληση, αλλά όπως είπα, προσφέραμε συμβουλές και τώρα το θέμα είναι πώς ένα νέο σχέδιο νόμου θα συνταχθεί. Οι ειδικοί θα το εξετάσουν ξανά και δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η MoneyVal που θα το εξετάσει και θα δώσει συμβουλές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου