4 εκατομμύρια ευρώ και 43 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε Ιταλία και Αλβανία

4 εκατομμύρια ευρώ και 43 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε Ιταλία και Αλβανία

Η ιταλική και η αλβανική αστυνομία σε κοινή επιχείρηση κατέσχεσαν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι κέρδη που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικών. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί 43 συλλήψεις σε Ιταλία και Αλβανία. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη για την πλήρη εξάρθρωση της οργάνωσης, ενώ αναμένεται η εισαγγελία του Μπέργκαμο να προβεί σε ανακοίνωση για τον Τύπο.

Η Eurojust και η Europol έχουν υποστηρίξει τις δικαστικές αρχές στην Ιταλία και την Αλβανία για την επιχείρηση αυτή.

Κατά τη διάρκεια μιας κοινής δράσης στην οποία συμμετείχαν περίπου 350 αστυνομικοί, συνελήφθησαν 43 άτομα σε 13 διαφορετικές τοποθεσίες.

Κατά την επιχείρηση κατασχέθηκαν πέντε τουφέκια, ένα πιστόλι και έξι οχήματα. Η Europol παρείχε επιχειρησιακή υποστήριξη στέλνοντας ειδικούς της στην Ιταλία και την Αλβανία.

Οι εγκληματικές ομάδες φέρονται να ήταν υπεύθυνες για τη μεγάλη διακίνηση κοκαΐνης, κάνναβης και ηρωίνης, κυρίως από την Αλβανία στην Ιταλία.

Η σημερινή επιχείρηση εντάσσεται σε μακροχρόνια έρευνα, η οποία αναλαμβάνεται από κοινού από τις ιταλικές και αλβανικές αρχές και έχει ήδη οδηγήσει στη σύλληψη συνολικά 62 ατόμων και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Η υπόθεση άνοιξε από τη Eurojust και την Europol το 2019. Η Eurojust διοργάνωσε δύο συντονιστικές συναντήσεις, κατά τις οποίες εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων αρχών συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν την υπόθεση, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα.

Ο οργανισμός υποστήριξε επίσης τις αρχές δημιουργώντας και χρηματοδοτώντας μια κοινή ομάδα έρευνας (JIT).

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Europol παρείχε εις βάθος υποστήριξη και εμπειρογνωμοσύνη, εντοπίζοντας τους διάφορους στόχους και τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το έργο Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο –για πρώτη φορά– μπόρεσε να υποστηρίξει οικονομικά επιχειρησιακές δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου