Αλβανία: Μαστίζεται από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες

Αλβανία: Μαστίζεται από την κακοκαιρία και τις πλημμύρες

Η Αλβανία μαστίζεται από κακοκαιρία την τελευταία εβδομάδα, με αποτέλεσμα σημαντικές πλημμύρες και χιονοπτώσεις έως και ενός μέτρου στα βόρεια, που οδήγησαν στην κινητοποίηση ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων για να βοηθήσουν τους πολίτες.

Μετά από επτά ημέρες σφοδρής βροχόπτωσης, που επιδεινώθηκε από την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, οι αρχές ανέφεραν ότι πάνω από 1.200 εκτάρια είναι κάτω από το νερό στην κομητεία Shkoder, δύο ώρες βόρεια της πρωτεύουσας των Τιράνων. Άλλα 770 εκτάρια είναι κάτω από το νερό στο Lezhe, με 200 στο Gjonem, 180 στο Balldren και 150 στο Zejmen.

Η λίμνη Σκόδρα, η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Μαυροβουνίου, βρίσκεται σήμερα σε ύψος 8,45 μέτρων, ενώ το μέγιστο ύψος της είναι 8,70 μέτρα. Όσον αφορά τις πλημμυρισμένες εκτάσεις, το σύνολο έφτασε περίπου τα 1.220 εκτάρια την Κυριακή, 100 περισσότερα από το Σάββατο.

Οι τοπικοί δήμοι ανέφεραν ότι ορισμένοι δρόμοι βρίσκονταν κάτω από 65 εκατοστά νερού και ο Ντρίν Ντράιβερ είχε φτάσει στα 6,10 μέτρα γεμάτος από το μέγιστο των 7,5 μέτρων.

Διάφοροι οδικοί άξονες, εκτάρια γεωργικών εκτάσεων και το υδραγωγείο Oblika 1 είναι εντελώς αδιάβατοι λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Η κατάσταση έχει προκαλέσει επίσης προβλήματα με την ηλεκτρική ενέργεια και έχουν αναφερθεί διακοπές ρεύματος στο Δυρράχιο και το Ελμπασάν στην κεντρική Αλβανία, στον Αυλώνα στα νότια, καθώς και στη Σκόδρα.

Η χιονόπτωση έχει επίσης προσθέσει στη σοβαρότητα του προβλήματος και έχουν αναφερθεί χιονοστιβάδες σε δρόμους στα βόρεια, ιδιαίτερα στη διαδρομή Qafre Thore-Theth, όπου το χιόνι έχει φτάσει πάνω από ένα μέτρο.

«Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή όταν οδηγείτε με βροχερό καιρό, εξοπλιστείτε με χειμερινά ελαστικά και αλυσίδες όταν ταξιδεύετε σε ορεινές περιοχές, μειώστε την ταχύτητα, σεβαστείτε τις πινακίδες και τις οδηγίες της Τροχαίας» προειδοποίησαν οι οδικές αρχές τους οδηγούς το Σαββατοκύριακο.

Το Υπουργείο Άμυνας προειδοποίησε ότι η θερμοκρασία θα πέσει περαιτέρω στους -3, ενώ η κατάσταση θα πρέπει να βελτιωθεί μέχρι την Τρίτη. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι έχουν κινητοποιηθεί 50 στρατιωτικές δυνάμεις μαζί με επτά οχήματα υψηλής κινητικότητας. Επιπλέον, 700 πακέτα τροφίμων, 900 κουβέρτες και 10 σκηνές διανεμήθηκαν σε όσους είχαν ανάγκη.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας θα συνεχίσει την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την εμπλοκή για να διασφαλίσει την έγκαιρη ανταπόκριση και την απαραίτητη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μετά τον αποκλεισμό μιας ομάδας τουριστών λόγω κακοκαιρίας στο Τόμορρ κοντά στο Μπεράτ, το υπουργείο προειδοποίησε τους υπόλοιπους να μην επιχειρούν τουριστικές εκδρομές όταν υπάρχει χιονόπτωση και έντονη βροχόπτωση.

«Αποφύγετε τις εκδρομές για τουριστικούς σκοπούς σε περιοχές όπου υπάρχει παρουσία χιονιού, αποφύγετε να διασχίζετε τους δρόμους με την παρουσία νερού, σεβαστείτε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, οδηγείτε με χειμερινά ελαστικά και αλυσίδες σύμφωνα με τις συστάσεις των δομών οδικής κυκλοφορίας και ενημερώστε τις τοπικές και επιχειρησιακές δομές σε κάθε περίπτωση ανάγκης», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου