Ψήφισμα ΕΚ για την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ

Ψήφισμα ΕΚ για την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ψηφίστηκε το Ψήφισμα για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ορισμένα σημεία του ψηφίσματος αναφέρεται και η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, από όπου ζητείται η επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης από την ΕΕ, τόσο με υποψήφιες όσο και με δυνητικές υποψήφιες χώρες.

Η κύρια εστίαση αυτού του ψηφίσματος είναι η ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο και η απάντηση που πρέπει να δοθεί στις νέες διεθνείς συνθήκες, μετά την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Στο κείμενο του ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε για πρώτη φορά στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής, προτάθηκε σε ορισμένους τομείς της εξωτερικής πολιτικής η Ευρωπαϊκή Ένωση να ψηφίσει με ειδική πλειοψηφία και όχι με συναίνεση, ώστε η ψηφοφορία να είναι πιο αποτελεσματική.

Επίσης μέσω του παρόντος ψηφίσματος ζητείται να αφαιρεθούν οι βίζες για τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου το συντομότερο δυνατό, καθώς και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τα Σκόπια, καθώς και η χορήγηση ιδιότητας υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Σε ορισμένα σημεία του κειμένου αναφέρεται η αρνητική επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων, με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και γίνονται εκκλήσεις να αποτραπεί αυτή η επιρροή.

Ειδικότερα, το κείμενο καλεί τη Σερβία, η οποία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να προσαρμόσει την εξωτερική της πολιτική σε αυτήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Σερβία εξακολουθεί να είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επίσης, λέγεται ότι η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού η χώρα αυτή βρεθεί στην ίδια γραμμή με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι όλες οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ πρέπει να προσαρμοστούν πλήρως στις βασικές αξίες και τις κοινές πολιτικές που σχετίζονται με την παράνομη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», αναφέρει το κείμενο.

Το ψήφισμα ζητά επίσης μέτρα κατά εκείνων που απειλούν την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και κυρώσεις κατά του ηγέτη της Δημοκρατίας Σέρπσκα στη Μπάνια Λούκα, Μίλοραντ Ντόντικ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την έκκληση για την υιοθέτηση ειδικών κυρώσεων κατά των αποσταθεροποιητικών παραγόντων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, ιδίως κατά του Μίλοραντ Ντόντικ», αναφέρει σε αυτό το κείμενο και καλεί τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν αυτές τις κυρώσεις το συντομότερο δυνατό.

Αν και δεν αναφέρεται ονομαστικά στο κείμενο του ψηφίσματος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να ξεκινήσει εσωτερικές έρευνες κατά του Επιτρόπου Γειτονίας και Διεύρυνσης, Oliver Varhelyi, λόγω των αναφορών ότι «παρενέβη για να παραβλέψει την παραβίαση των δημοκρατικών αξιών και του κανόνα του δικαίου σε ορισμένες υποψήφιες χώρες».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για τις εκθέσεις ότι ο Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση προσπαθεί σκόπιμα να αγνοήσει και να μειώσει την σημασία των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και του κράτους δικαίου στις χώρες που βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης», αναφέρει το κείμενο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου