Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ με τον Κούρτι

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ με τον Κούρτι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, είχε χθες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας των δύο πολιτικών βρέθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στο βόρειο Κόσοβο και στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Κατόπιν παρέμβασης ΕΕ και Ουάσινγκτον Σερβία και Κόσοβο έριξαν τους τόνους, αλλά ήδη μοιάζει να είναι παροδικό. Οι Κοσοβάροι κατηγορούν την σερβική ηγεσία ότι δεν σέβεται την συμφωνία της Ουάσινγκτον με την οποίαν τον Βελιγράδι μεταξύ άλλων δεσμευόταν να μην εμποδίσει τις αιτήσεις αναγνώρισης του Κοσόβου.

Επικαλείται μάλιστα τις επιστολές Βούτσιτς σε Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και τους υπόλοιπους τρεις ηγέτες των χωρών της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την μονομερή ανεξαρτησία του Κοσόβου.

«Η Σερβία έστειλε τις επιστολές στις πέντε χώρες: Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Κύπρο και Ελλάδα ζητώντας να μην επιτρέψουν το αίτημα ένταξης στην ΕΕ. Είναι ευθεία παράβαση της συμφωνίας, την οποίαν η Σερβία επιμένει να μας την επιβάλει», δήλωσε ο Μπέσνικ Μπισλίμι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προβλέπει την αναγνώριση από την πλευρά του Κοσόβου της Ένωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα και το Βελιγράδι να μην τις φιλοδοξίες της Πρίστινα για αποδοχή από διεθνείς οργανισμούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου