Αυστρία: Σε ετοιμότητα για αποστολή στρατιωτών και στήριξης στο Κόσοβο

Αυστρία: Σε ετοιμότητα για αποστολή στρατιωτών και στήριξης στο Κόσοβο

Η Βιέννη είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατιώτες για να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) και για να ενισχύσουν την αποστολή, εάν καταστεί απαραίτητο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Αυστρία είναι έτοιμη να στείλει επιπλέον στρατιώτες μετά από μήνες κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

«Η Αυστρία και το Κοσσυφοπέδιο συνδέονται στενά σε πολλά επίπεδα», εξήγησε ο Nehammer μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti στη Βιέννη. «Πάνω από όλα, συνεργαζόμαστε επίσης στενά σε επίπεδο πολιτικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

Η Αυστρία, γεωγραφικά και ιστορικά κοντά στα βαλκανικά κράτη, είναι το μεγαλύτερο μέλος εκτός ΝΑΤΟ με περίπου 3400 άνδρες στην KFOR. Περίπου 300 Αυστριακοί στρατιώτες σταθμεύουν στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου Πρίστινα, καθώς και στην Πέγια και το Νόβο Σέλο στα δυτικά.

Ο Κούρτι, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ειρηνευτικής αποστολής, επικαλούμενος την επιδείνωση της ασφάλειας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και την παρουσία φιλορωσικών δυνάμεων.

Ο Nehammer συνέχισε να προσφέρει την Αυστρία ως μεσολαβητή στις συνομιλίες με τη Σερβία, αναφέροντας τη σημασία τους για την προσπάθεια ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ. «Για την Αυστρία, η σαφής προοπτική ένταξης στην ΕΕ και η σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ύψιστου ενδιαφέροντος. Αυτό απαιτεί επίσης συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία», τόνισε ο Nehammer.

Επιπλέον, ο Nehammer επιβεβαίωσε ότι η Βιέννη θα υποστηρίξει το Κοσσυφοπέδιο να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης – το οποίο η Ουγγαρία τόνισε ότι προσπαθεί να εμποδίσει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου