Τριμερής συνάντηση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την κατάσταση στο Κόσοβο

Τριμερής συνάντηση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ για την κατάσταση στο Κόσοβο

Ο απεσταλμένος της ΕΕ για το διάλογο Σερβίας - Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, γενικός Mireca Geoana και ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Gabriel Escobar πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση σχετικά με την πρόσφατα δημιουργηθείσα κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι εντάσεις του τελευταίου μήνα έφτασαν στο αποκορύφωμά τους με το κλείσιμο των δρόμων από τους Σέρβους για πολλές μέρες.

Σε δημοσίευση στα κοινωνικά δίκτυα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Λάιτσακ, έγραψε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του διαλόγου μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στον διάλογο, συμπεριλαμβανομένου του βορρά του Κοσσυφοπεδίου, της συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και την πορεία προς τα εμπρός. Ευχαριστώ για την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε από κοινού ζητήματα στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Λάιτσακ.

Στο μεταξύ, επίσημη αντίδραση στην τριμερή αυτή συνάντηση είχε και το ΝΑΤΟ, όπου στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι συνομιλίες της Δευτέρας εντάσσονταν σε τακτικές διαβουλεύσεις για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Μεταξύ άλλων, ο Geoana τόνισε τις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον μετριασμό των πρόσφατων εντάσεων, ειδικά στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Υπογράμμισε επίσης τη στήριξη που παρέχεται από την KFOR και την EULEX για την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων, τα οποία συνέβαλαν στην πλήρη αποκατάσταση της ελευθερίας της μετακίνησης σε όλο το Κοσσυφοπέδιο. Υπενθυμίζουμε ότι για 20 συνεχόμενες ημέρες, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ομάδες ντόπιων Σέρβων απέκλεισαν τους δρόμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου