Η Γερμανία θα διπλασιάσει τον αριθμό εισαγωγής στη χώρα για ανειδίκευτους εργάτες από τα Δ. Βαλκάνια

Η Γερμανία θα διπλασιάσει τον αριθμό εισαγωγής στη χώρα για ανειδίκευτους εργάτες από τα Δ. Βαλκάνια

Η Γερμανία θα αλλάξει τον Κανονισμό για τα Δυτικά Βαλκάνια και προβλέπεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των εργαζομένων που μπορούν να έρθουν από αυτές τις χώρες και να βρουν δουλειά στη Γερμανία. Η Γερμανία χρειάζεται εργάτες σχεδόν σε όλους τους τομείς.

Οι γερμανικές αρχές σκοπεύουν να διπλασιάσουν την ποσόστωση για τη μετανάστευση ανειδίκευτων εργαζομένων από Αλβανία, Κόσοβο, Σκόπια, Σερβία, Μαυροβούνιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σύμφωνα με σχέδιο νόμου που εκπονήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Στο μέλλον, αντί των 25.000 εργαζομένων που επιτρέπονται επί του παρόντος από τον Κανονισμό για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο αριθμός θα διπλασιαστεί σε 50.000 εργαζόμενους χωρίς προσόντα που μπορούν να έρθουν στη Γερμανία εντός ενός έτους.

Με τον λεγόμενο «Κανονισμό για τα Δυτικά Βαλκάνια» επιτρέπεται αυτή τη στιγμή στη Γερμανία η άφιξη 25.000 ειδικευμένων εργαζομένων και από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτοί οι εργαζόμενοι πρέπει πρώτα να βρουν μια σύμβαση εργασίας και στη συνέχεια να ζητήσουν την προθεσμία για βίζα εργασίας στις γερμανικές πρεσβείες στη χώρα όπου διαμένουν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μπορεί να έρθει στη Γερμανία από όλες τις χώρες του κόσμου. Ενώ μόνο από τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να πάρουν δουλειά και βίζα εργασίας, ακόμη και εργαζόμενοι χωρίς επαγγελματικά προσόντα.

Ο Κανονισμός αυτός καταρτίστηκε μετά το πρώτο κύμα της προσφυγικής κρίσης το 2015 και το 2016, αφού κατά τη διάρκεια του μεγάλου προσφυγικού κύματος από τη Συρία στη Γερμανία έφτασε και μεγάλος αριθμός πολιτών από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Σερβία, την πΓΔΜ. Βόρεια και Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Η ιδέα του Βερολίνου ήταν ότι οι άνθρωποι από τα Δυτικά Βαλκάνια, αντί να ζητούν απελπιστικά πολιτικό άσυλο, να προσπαθήσουν να βρουν δουλειά στη Γερμανία.

Αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο των δύο ομοσπονδιακών υπουργείων. Η Γερμανία προσπαθεί να μεταρρυθμίσει τους ισχύοντες νόμους, προκειμένου «να αντιμετωπίσει τη δραματική έλλειψη εργατικού δυναμικού σε πολλούς κλάδους», εκτιμά το πρακτορείο dpa.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν επίσης τη λεγόμενη «Κάρτα Ευκαιρίας», δηλαδή τη δυνατότητα να έρθουν άνθρωποι στη Γερμανία και να αναζητήσουν δουλειά εδώ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν οποιαδήποτε άλλη δουλειά με ωράριο μισής απασχόλησης, σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας εκτός του επαγγέλματός τους για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην όσο βρίσκονται στη Γερμανία για να αναζητήσουν εργασία.

Σύμφωνα με το dpa, η «Κάρτα Ευκαιρίας» θα πρέπει να απονέμεται με το νέο σύστημα βαθμών σε όποιον συγκεντρώσει τουλάχιστον έξι βαθμούς. Τέσσερις βαθμοί απονέμονται για επαγγελματικά προσόντα, τρεις βαθμοί για καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας ή για τουλάχιστον τρία χρόνια εργασιακής εμπειρίας, δύο βαθμοί εάν το άτομο είναι κάτω των 35 ετών και ένας βαθμός εάν το άτομο έχει ζήσει στο παρελθόν νόμιμα στη Γερμανία, διάρκεια τουλάχιστον έξι μηνών.

Η Γερμανία έχει απόλυτη ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό. Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν κατά το έτος 2022 ότι αυτή η χώρα χρειάζεται περίπου 400.000 ειδικευμένους εργαζομένους από άλλες χώρες κάθε χρόνο, ειδικά στην οικονομία, την υγεία και άλλα επαγγέλματα. Ενώ τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζονται ως μια αξιοζήλευτη δεξαμενή εργατικής δύναμης. Αυτό όμως βαθαίνει ταυτόχρονα τα προβλήματα με τη μετανάστευση των νέων και την έλλειψη εργατικού δυναμικού στις χώρες προέλευσης, δηλαδή στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια