Οι χώρες που απέσυραν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Οι χώρες που απέσυραν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου

Η αναγνώριση του Κοσόβου αποσύρθηκε από τις ακόλουθες χώρες: Σομαλία, Μπουρκίνα Φάσο, Γκαμπόν, Εσβατίνι, Λιβύη, Γουινέα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αγία Λουκία, Μαλδίβες.

Επί του παρόντος, 106 χώρες στον κόσμο δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και μόνο 94 έχουν αναγνωρίσει πραγματικά τη νότια σερβική επαρχία.

Μιλώντας για την κατάσταση στο Κόσοβο, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνδαρ Βούτσιτς είπε ότι αντιμετωπίζουμε δύσκολες προκλήσεις σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ότι μετά βίας έχουμε διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα.

«Δεν προκαλέσαμε κανέναν, εκτός αν κάποιος θεωρήσει πρόκληση το ότι σεβόμαστε το Σύνταγμά μας και προστατεύουμε τους πολίτες». Δεν κάναμε ούτε ένα περιστατικό, ούτε μία λάθος κίνηση. Δεν μπορούμε να αντισταθούμε στις μεγάλες δυνάμεις όπως η Γερμανία, η Αμερική και η Ευρώπη είναι μεγάλες. Είμαστε μικροί, αλλά σήμερα όπως έχουν τα πράγματα διεθνώς, έως και 106 χώρες δεν αναγνωρίζουν το Κόσοβο.

Μόνο οι 94 χώρες αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, μεταξύ οποίων οι τρεις χώρες δεν το λένε ξεκάθαρα. Οι εννέα απέσυραν την αναγνώριση τους: Σομαλία, Μπουρκίνα Φάσο, Γκαμπόν, Εσβατίνι, Λιβύη, Γουινέα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αγία Λουκία, Μαλδίβες. Περιμένουμε και την δέκατη.

Μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης; Δύσκολο. Μπορούμε να το κάνουμε και στην UNESCO; Θα το παλέψουμε.

Όπως θα έλεγαν στη νότια Σερβία: «Θα υποφέρουν πολύ ακόμα» είπε ο Βούτσιτς.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου