Επεισόδιο στο Φαρμακονήσι από τουρκική ακταιωρό

Επεισόδιο στο Φαρμακονήσι από τουρκική ακταιωρό

Παρενόχληση δέχθηκε το πρωί της Πέμπτης (05/01) περιπολικό σκάφος του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, η τουρκική ακταιωρός εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του ελληνικού περιπολικού σκάφους.

Στη συνέχεια το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια.

«Πρωινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική Ακταιωρό, η οποία εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του.

Στη συνέχεια το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική Ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια».

Προκλητικές ενέργειες από την Άγκυρα στο Αιγαίο καταγράφηκαν και νωρίτερα σήμερα, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, στις 14:44, ένα μη επανδρωμένο Α/Φ παραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 19.000 πόδια.

Στη συνέχεια, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τις Οινούσσες ενώ στις 14:51 πραγματοποίησε νέα υπέρπτηση στην Παναγιά σε ύψος 19.000 ποδών.

Στιγμές έντασης εκτυλίχθηκαν και χθες, Τετάρτη (5/1), στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο με τους Έλληνες αεροπόρους να περιμένουν στη «γωνία» τους Τούρκους, οι οποίοι επιχείρησαν να στήσουν τη γνωστή πλέον προβοκάτσια με την εθνική άσκηση Nexus Ace.

Το αεροπορικό Επιτελείο είχε μελετήσει βήμα προς βήμα την αντίδραση του σε περίπτωση που οι γείτονες προσπαθήσουν να «δοκιμάσουν» τα ελληνικά αντανακλαστικά και στη συνέχεια να κατηγορήσουν την Αθήνα πως «εγκλώβισε» τα μαχητικά τους που συμμετείχαν σε δήθεν νατοϊκή δραστηριότητα.

Στις Σμηναρχίες Μάχης της Λήμνου, της Σκύρου και της Κρήτης αλλά και στις βάσεις της ηπειρωτικής χώρας περίμεναν από το πρωί το σήμα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας ώστε να «αποκρούσουν» κάθε προσπάθεια παράνομης εισόδου στο FIR Αθηνών και τον Εθνικό Εναέριο Χώρο.

Το σχέδιο της Άγκυρας άρχισε να ξεδιπλώνεται το μεσημέρι.

Το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων εντόπισε τα ίχνη τουρκικών F-16 με πορεία προς το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και δόθηκαν εντολές για άμεση απογείωση των αεροσκαφών επιφυλακής.

Τα τουρκικά F-16 προτού μεταβούν στην περιοχή της Nexus Ace στην ηπειρωτική Τουρκία, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο τραβώντας πάνω τους αντίστοιχο αριθμό ελληνικών μαχητικών.

Ως «απάντηση» η Άγκυρα έστειλε και άλλα ζευγάρια F-16, τρία εκ των οποίων πραγματοποίησαν διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Οι οδηγίες για «μηδενική ανοχή» στις προκλήσεις των γειτόνων εφαρμόστηκαν κατά γράμμα και τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5 που βρίσκονταν στην περιοχή ενεπλάκησαν σε εικονικές αερομαχίες «μαρκάροντας» στενά τα τουρκικά αεροσκάφη.

Ο ουρανός του βορειοανατολικού Αιγαίου γέμισε από μαχητικά ενώ την ίδια ώρα, τουρκικά Drones και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας προχωρούσαν σε παραβιάσεις στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Και σε αυτή την περίπτωση, οι γείτονες βρήκαν απέναντι τους ελληνικά μαχητικά να τους περιμένουν στα όρια του FIR Αθηνών.

Με πληροφορίες από CNN

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου