Η αλβανική μαφία στα ηνία του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα

Η αλβανική μαφία στα ηνία του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα

Πέντε αλβανικές συμμορίες που φέρεται να κατευθύνονται μέσα από φυλακές στην Κεντρική και στη Νότια Ελλάδα ευθύνονται, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., για τις επιδεικτικές αιματηρές επιθέσεις που σημειώνονται μπροστά σε ανυποψίαστους πολίτες τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα. Σε ορισμένες από αυτές τις συμμορίες υπάρχουν αναφορές ειδικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. ότι εμπλέκονται και επίορκοι αστυνομικοί.

Με κύριο στόχο πολλών από τις 15 εγκληματικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τον έλεγχο της διακίνησης κοκαΐνης και ηρωίνης σε διάφορα στέκια της πρωτεύουσας και κατά δεύτερο λόγο τα έσοδα από οίκους ανοχής, λέσχες αλλά και την προστασία σε μπαρ, καφετέριες κ.λπ.

Πώς γιγαντώθηκε

Η διπλή δολοφονία δύο Αλβανών, προ μερικών ημερών, μέσα σε κατάστημα γεμάτο από κόσμο στη Νέα Σμύρνη θεωρείται ένα νέο σαφές δείγμα της μεγέθυνσης, της επέκτασης αλλά και της επίδειξης ισχύος της αλβανικής μαφίας στη χώρα μας. Επέκταση που πραγματοποιήθηκε με τη στρατολόγηση νέων εκτελεστών, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται «αναλώσιμοι», με επιθέσεις κυρίως σε δημόσιους χώρους και με νέο κύκλο συγκρούσεων που σχετίζονται με «χαμένα φορτία ναρκωτικών», καταδόσεις στην Αστυνομία, επέκταση «φέουδων», ασυνεπείς συνεργούς και μη καταβολές εισπράξεων. Με την ΕΛ.ΑΣ. να θεωρεί σοβαρό το ενδεχόμενο η επίθεση στη Νέα Σμύρνη να σχετίζεται με τη δολοφονία, τον Μάιο του 2021, ενός 32χρονου αλβανού ποινικού σε καφετέρια στα Σεπόλια. Χωρίς να αποκλειστεί ότι πρόκειται πιθανόν για τον ίδιο δράστη.

Επιπλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι πολλές από τις τωρινές εγκληματικές επιθέσεις προέρχονται από αλβανούς μεγαλοποινικούς – οι πιο πολλοί παραμένουν φυλακισμένοι – που είχαν συσχετιστεί με μεγάλη κεντρική αλβανική συμμορία που δρούσε την περίοδο 2004-2008 στο κέντρο της Αθήνας και αλλού και ευθυνόταν για 11 δολοφονίες. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εντοπίσει μέχρι και «βίντεο κλιπ» μελών της αλβανικής μαφίας στην Αθήνα που προχωρούν σε επίδειξη Καλάσνικοφ, συγκρούσεις με αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, ενώ ορισμένοι από αυτούς εμφανίζονται ως σωματοφύλακες νεαρών αλλοδαπών τραγουδιστών μουσικής τραπ. Σε ένα από αυτά τα «βίντεο κλιπ» απειλούν μάλιστα αστυνομικούς λέγοντας ότι «ξέρουν πού διαμένουν».

Λουτρό αίματος

Αυτή η κλιμάκωση της δράσης της αλβανικής μαφίας στη χώρα μας καταγράφεται την ίδια ώρα που έχουν συνταχθεί εκθέσεις της Europol. Σύμφωνα με αυτές, δραστηριοποιούνται 15 κεντρικές εγκληματικές οργανώσεις της γειτονικής χώρας και οι «θυγατρικές» τους, οι οποίες έχουν σχέση στη διακίνηση κοκαΐνης (σ.σ.: αυτή η δραστηριότητα συνδέεται με τις περισσότερες δολοφονίες στην Ελλάδα) με την Ντραγκέτα και την Καμόρα στην Ιταλία και με εγκληματικά δίκτυα στην Κολομβία, στο Μαρόκο, στον Αγιο Δομίνικο, στην Ισπανία και αλλού. Επιπλέον, στη διακίνηση ηρωίνης έχουν επαφές με την ιταλική Μαφία της Απουλίας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της λεωφόρου Κατεχάκη φέρεται να έχουν ήδη χαρτογραφήσει τα παραρτήματα και τους καθοδηγητές της αλβανικής μαφίας στη χώρα μας.

Πρώτη ομάδα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των Αρχών Ασφαλείας είναι μια μεγάλη εγκληματική οργάνωση που έδρασε αρχικά, όπως προαναφέρθηκε, την περίοδο 2005-2008 στον Αγιο Παντελεήμονα, στον Κολωνό, στο Μεταξουργείο και αλλού, προκαλώντας λουτρό αίματος. Ηγετικό της στέλεχος έχει θεωρηθεί ο 45χρονος Κλοντιάν Λ., πρώην συνεργάτης δολοφονηθέντος έλληνα ποινικού, που έχει κρατηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στην Κρήτη. Στον Κλοντιάν Λ. οι αστυνομικοί αποδίδουν ότι καθοδηγεί (σ.σ.: ο ίδιος αρνείται κάθε κατηγορία) μέσα από τις φυλακές μια 20μελή ομάδα Αλβανών που έχουν συσχετιστεί με αιματηρή επίθεση στο Μικρολίμανο το 2014 εναντίον ανυποψίαστων θαμώνων, με δολοφονία την ίδια χρονιά 44χρονου σε μπαρ στο Μεταξουργείο και με την αιματηρή επίθεση εναντίον δικηγόρου στην Πεντέλη το ίδιο χρονικό διάστημα.

Εκβιασμοί

Οπως και με τη δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου το 2017 στο Κολωνάκι και τρεις ακόμη εγκληματικές επιθέσεις σε βάρος ομοεθνών τους μέσα στις φυλακές, όπως και με αιματηρές ληστείες στο κέντρο της Αθήνας. Με τη δράση της ίδιας συμμορίας είχε ασχοληθεί και προ μερικών ετών και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία που κατέγραψε την εμπλοκή της σε εκβίαση του αποθανόντος πρώην υπουργού και δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα, σε ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών κ.λπ.

Οι ίδιοι λοιπόν κρατούμενοι αλβανοί ποινικοί συνδέθηκαν με δολοφονική επίθεση στις 31 Ιουλίου 2022, με θύμα έναν 39χρονο Ρομά που έπεσε νεκρός από πυρά στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη στην Αγία Βαρβάρα. Η εν λόγω εγκληματική ενέργεια αποδόθηκε σε εκκρεμότητες από τη διακίνηση ναρκωτικών και ως φυσικός αυτουργός είχε συλληφθεί ο ποινικός από την Αλβανία που είχε κατηγορηθεί για την εκβίαση του Δημήτρη Τσοβόλα πριν από μερικά χρόνια. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποκλείουν λοιπόν το ενδεχόμενο η ίδια συμμορία να κρύβεται πίσω από τις διαδοχικές επιθέσεις που είχε δεχθεί στο κέντρο της Αθήνας ο 32χρονος Αριστείδης Π. που έπεσε τελικά νεκρός από παρόμοια επίθεση με αυτή της Νέας Σμύρνης, τον Μάιο του 2021, σε καφετέρια στα Σεπόλια. Ο 32χρονος ήταν πρώην μέλος της εν λόγω συμμορίας του Αγίου Παντελεήμονα που διαχώρισε τη θέση του, αναμείχθηκε και αυτός σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες και φέρεται να συγκρούστηκε με πρώην συνεργούς του.

«Συμβόλαια θανάτου»

Η ΕΛ.ΑΣ. εστιάζει τώρα το ενδιαφέρον της εκ νέου στη σύλληψη, τον Μάρτιο του 2019, δύο Αλβανών (σ.σ.: ορισμένοι συνεργοί τους έμειναν ασύλληπτοι) στην Κορινθία που είχαν καταγραφεί ως δράστες ορισμένων από τις απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Αριστείδη Π. Με ζητούμενο αν κάποιοι από αυτή την ομάδα μπορεί να σχετίζονται με τις αιματηρές επιθέσεις στα Σεπόλια όπου τελικά έχασε τη ζωή του 32χρονος διαρκής «στόχος» τους, αλλά και ο πρόσφατος στη Νέα Σμύρνη. Ακόμη υπάρχει ερευνητικό ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. για δυο-τρεις αλλοδαπούς από τη γειτονική χώρα που θεωρείται ότι προσκαλούνται στη χώρα μας για να εκτελέσουν «συμβόλαια θανάτου» και στη συνέχεια επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Επίσης στο στόχαστρο είναι αλβανός ποινικός που θεωρείται ένας από τους κύριους διεκπεραιωτές παραγγελιών για δολοφονίες όχι μόνο για την αλβανική αλλά και για την ελληνική μαφία.

Δείγμα αυτών των κατευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την εν ψυχρώ δολοφονία στη Νέα Σμύρνη είναι και η έρευνα που έγινε προ μερικών μηνών από τη Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής σε κελιά του Κλόντιαν Λ. όπως και άλλων αλβανών ποινικών σε φυλακές στην Κρήτη για να βρεθούν σχετικά στοιχεία.

Ιλιγγιώδη έσοδα

Από τις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. για το οργανωμένο έγκλημα διαπιστώνεται:

2.500 περίπου τα μέλη των εγκληματικών ομάδων.

€300 εκατ. τα έσοδα της εγκληματικής δράσης, μόνο από τις υποθέσεις που εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ.

Το 10-15% της εγκληματικής δραστηριότητας σχετίζεται με τη δράση αμιγώς αλβανικών συμμοριών.

Οι μαζικές εισαγωγές κοκαΐνης στην Ελλάδα που ξεπερνούν τους 10-15 τόνους ετησίως, είναι αξίας άνω των 500.000.000 ευρώ.

26% η εμπλοκή αλβανικών συμμοριών στη διακίνηση ηρωίνης,

31% στη διακίνηση χασίς.

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΙΝΙΚΩΝ

Το γαϊτανάκι του εγκλήματος και ο «Τάκης»

Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει διεξοδικά αν πίσω από τον «εμφύλιο» της αλβανικής μαφίας μπορεί να υποκρύπτεται κεντρική ομάδα κακοποιών που έχει πάρει το όνομα νυκτερινού κέντρου στην Αθήνα. Σύμφωνα με ορισμένες ενδείξεις από την αστυνομική έρευνα, ηγετικό στέλεχος πιθανόν να είναι γνωστός αλβανός ποινικός, κρατούμενος στην Κεντρική Ελλάδα, που είχε κατηγορηθεί για «συμβόλαια θανάτου» και αποδράσεις (ο ίδιος αρνείται ότι συμμετέχει πλέον σε παράνομες ενέργειες).

Στην ίδια ομάδα φέρεται, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις των αρχών ασφαλείας, να έχει ενταχθεί άλλος Αλβανός που έχει κατηγορηθεί για απόπειρες ανθρωποκτονίας (και εναντίον αστυνομικών σε αιματηρή συμπλοκή στον Βύρωνα), ένοπλες ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και αποδράσεις από φυλακές.

Φορτίο κοκαΐνης

Ο εν λόγω αλλοδαπός που είχε συλληφθεί και για μεγάλο φορτίο κοκαΐνης στην Κεντρική Ελλάδα, φαίνεται να είχε επαφές – σύμφωνα με εσωτερική έκθεση των αρχών ασφαλείας – με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιώτες από την Κρήτη.

Σύμφωνα με τα ίδια εσωτερικά έγγραφα το σύστημα αυτών των παράνομων εισπράξεων (σ.σ.: όλοι οι αναφερόμενοι αρνούνται κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή και μιλούν για εκδικητικά, ανυπόστατα στοιχεία) σταμάτησε τη δράση του όταν ορισμένα εκ των μελών του συνελήφθησαν για άλλα αδικήματα.

Ακόμη, με τους ίδιους ποινικούς σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις επιτελών της Κατεχάκη, φέρεται να διατηρεί επαφές και ο 37χρονος Αλβανός ποινικός Φ. Ντ. που έχει καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη για φονικές ληστείες στην Αθήνα, για ανθρωποκτονία στη Θεσσαλονίκη με θύμα 25χρονο ομοεθνή του αλλά και για τραυματισμό εμπλεκομένου σε υπόθεση σωματεμπορίας στη συμπρωτεύουσα. Ο Φ. Ντ. είχε διαπιστωθεί ότι είχε δίαυλο συνεννοήσεων με δραστήριους αντιεξουσιαστές στο μεγάλο σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού, το 2015, με την ονομασία «Γοργοπόταμος». Και η πλευρά του 37χρονου αναφέρεται, επίσης, σε «τυφλές» αστυνομικές έρευνες.

ΙΧ με εκρηκτικά

Τέλος, στην ίδια έρευνα οι αστυνομικοί εξετάζουν τις σχέσεις των προαναφερόμενων με έναν 46χρονο Αλβανό με το ψευδώνυμο «Τάκης» που του είχε αποδοθεί δολοφονία ομοεθνούς του σε μπαρ στη Γλυφάδα (απαλλάχθηκε στη συνέχεια λόγω εσφαλμένων στοιχείων). Ομως αντιμετωπίζει νεότερη κατηγορία για την οργάνωση δολοφονίας, το 2014, ομοεθνούς του με αυτοκίνητο SMART, που παγιδεύτηκε με εκρηκτικά και ανατινάχθηκε στην Αττική Οδό. Ο «Τάκης», που κι αυτός αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην έκρηξη του ΙΧ, φέρεται να έχει καταφύγει σε ευρωπαϊκή χώρα.

Οι αστυνομικοί έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους και σε έναν άλλον αλβανό ποινικό με αρχικά Κ. Ντ., που είχε εμπλακεί κι αυτός στην προαναφερόμενη «αιμοσταγή» συμμορία του Αγίου Παντελεήμονα και ο οποίος παραβίασε προ μερικών εβδομάδων άδεια από φυλακή στην Κεντρική Ελλάδα.

Ο Κ. Ντ., που είχε κατηγορηθεί και για ανθρωποκτονία πρώην συνεργού του αλλά και για υπόθεση ναρκωτικών, φέρεται να είχε παλιότερη αντιπαλότητα με τον δολοφονηθέντα Αριστείδη Π. στα Σεπόλια αλλά και με πρώην συνεργάτες του. Ακόμη, τα στελέχη των αρχών ασφαλείας είχαν καταγράψει παλιότερα τη δραστηριοποίηση Αλβανού που είχε αποπειραθεί να αποδράσει τον Μάρτιο του 2013 από τις φυλακές Τρικάλων, στο γνωστό αιματηρό εγχείρημα της αλβανικής μαφίας που οδήγησε σε φονική καταδίωξη δραπετών στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα.

Βασίλης Λαμπρόπουλος, Το ΒΗΜΑ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου