Οι Σέρβοι απομακρύνουν τα οδοφράγματα από τα σύνορα με το Κόσοβο

Οι Σέρβοι απομακρύνουν τα οδοφράγματα από τα σύνορα με το Κόσοβο

Αποκλιμάκωση της επικίνδυνης έντασης στο βόρειο Κόσοβο με την σερβική μειονότητα να δεσμεύεται για την άρση των οδοφραγμάτων και τον αποκλεισμών κεντρικών οδικών αρτηριών μετά από 19 ημέρες διαμαρτυριών και κατόπιν παρέμβασης ΗΠΑ και ΕΕ που δηλώνουν εγγυητές της προστασίας του σερβικού πληθυσμού στην περιοχή. Της απόφασης, προηγήθηκε συνάντηση συνάντηση εκπροσώπων τους με τον Σέρβο, πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς που επιβεβαίωσε και την απόφαση για άρση των οδοφραγμάτων.

«Είναι μακρά διαδικασία, θα πάρει χρόνο», σημείωσε ο Βούτσιτς και συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, που μεσολαβούν στις συνομιλίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εγγυήθηκαν πως οι Σέρβοι που έστησαν τα οδοφράγματα δεν θα αντιμετωπίσουν διώξεις.

Για πάνω από 20 χρόνια, το Κόσοβο αποτελεί πηγή εντάσεων ανάμεσα στη Δύση, μεγάλο μέρος της οποίας υποστήριξε την ανεξαρτησία του, και τη Ρωσία, που υποστηρίζει τη Σερβία στην προσπάθειά της να εμποδίσει την ένταξη της Πρίστινας σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ απαίτησαν τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, καθώς οι αρχές στο Κόσοβο έκλεισαν τρίτη συνοριακή διέλευση χθες Τετάρτη και οι εντάσεις με τους Σέρβους της περιοχής ανέβηκαν περαιτέρω.

Η KFOR, η νατοϊκή αποστολή στο Κόσοβο, διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει «τον διάλογο» των πλευρών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, έπειτα από πολυήμερα επεισόδια.

Τη Δευτέρα, το Βελιγράδι έθετε τον σερβικό στρατό στον «υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη».

Το Κρεμλίνο διέψευσε την κατηγορία του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσόβου πως επιδιώκει την «αποσταθεροποίησή του», ενώ έκρινε πως το Βελιγράδι υπερασπίζει τα δικαιώματα των Σέρβων της περιοχής.

Τα οδοφράγματα στο Κόσοβο στήθηκαν από εκατοντάδες εκ των 120.000 Σέρβων του Κοσόβου μετά τη 10η Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία. Δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν εισήγησης εισαγγελέα, προκαλώντας οργή κι αντιδράσεις στην Πρίστινα, ιδίως από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι: «είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Τσαβούσογλου: «Όχι 12 μίλια στο Αιγαίο, ούτε ένα»
Από την 1η Φεβρουαρίου σε ισχύ ο νέος δικαστικός χ...

Σχετικά άρθρα