ΕΤΕπ: Η Αλβανία πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή πράσινη μετάβαση

ΕΤΕπ: Η Αλβανία πρέπει να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις για την ενεργειακή πράσινη μετάβαση

Οι κυβερνήσεις των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα της Αλβανίας, πρέπει να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην καθαρή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να αποκομίσουν περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο, δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Lilyana Pavlova.

Νωρίτερα το 2022, η ΕΤΕπ εγκαινίασε ένα νέο υποκατάστημα, το EIB Global, το οποίο εστιάζει σε δραστηριότητες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των Δυτικών Βαλκανίων, όπου συμμετέχει σε διάφορες πρωτοβουλίες.

Ως συμβαλλόμενο μέρος της Ενεργειακής Κοινότητας, η Αλβανία, η οποία άνοιξε τις ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ τον Ιούλιο, υποστηρίζεται για την ευθυγράμμιση της εθνικής της νομοθεσίας με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής των οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την ενεργειακή απόδοση.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επισπεύσουν τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της ικανότητας να αποκομιστούν τα μέγιστα οφέλη από αυτές τις επενδύσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», είπε η Πάβλοβα.

Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών οικονομιών μέσω της πράσινης μετάβασης και της τήρησης των προτύπων της ΕΕ.

Αυτό, τόνισε, «είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και βιοτικού επιπέδου για τους ανθρώπους στην περιοχή και για τη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης για άτομα υψηλής μόρφωσης και νέους που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% της μετανάστευσης από την Αλβανία».


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου