Ο Αλβανός ΠτΔ ενέκρινε το νόμο για την επένδυση στο Δυρράχιο

Ο Αλβανός ΠτΔ ενέκρινε το νόμο για την επένδυση στο Δυρράχιο

Ο ειδικός νόμος για την επένδυση στο Δυρράχιο εγκρίθηκε κατόπιν συζήτησης στη Βουλή των Αλβανών και δημιούργησε διαμάχη για τη διαδικασία που επιλέχθηκε χωρίς διαγωνισμό, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει διευκρινίσεις από την αλβανική κυβέρνηση για μη συμμόρφωση με τη Συμφωνία Σύνδεσης Σταθεροποίησης.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησε από τον πρόεδρο να μην διατάξει αυτόν τον νόμο, ζητώντας την επιστροφή του για αναθεώρηση στη Βουλή.

Η επιστολή ανέφερε ότι η χώρα διακινδυνεύει τις βίζες με τις χώρες Σένγκεν, καθώς η συμφωνία παραβιάζει τις αρχές της Συμφωνίας και προβλέπει την πώληση αλβανικών διαβατηρίων σε αγοραστές διαμερισμάτων. Ομοίως, ορισμένοι δημοκρατικοί βουλευτές έχουν προσφύγει κατά του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η επίμαχη συμφωνία συνήφθη μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και των εταιρειών Eagle Hills Real Estate Development, Albania Seaports Development Company και Nshmi Development L.L.C, για το στρατηγικό επενδυτικό έργο «Durres Marina & Yachts».

Ο νόμος προβλέπει δωρεάν μεταβίβαση έκτασης 812.600 τ.μ. υπέρ των επενδυτών, ενώ η κυβέρνηση κράτησε μυστικό μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών μιας από τις εταιρείες πίσω από την επένδυση.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Τίρανα είπε ότι παρακολουθεί αυτή τη συμφωνία και ότι «περιμένει διευκρινίσεις από την αλβανική κυβέρνηση».

Η αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ είχε ακυρώσει επιχορήγηση 27 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στο προηγούμενο λιμενικό έργο, ως αποτέλεσμα "τροποποίησης του έργου και αλλαγής χρήσης του τρέχοντος λιμένα".

Όμως η κυβέρνηση απέρριψε την κριτική και επιμένει ότι αυτό το έργο εξυπηρετεί την οικονομική ανάπτυξη της παράκτιας πόλης και ολόκληρης της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου