30 εκατ. € έδωσε η Ιταλία στην Αλβανία για την πολιτική προστασία

30 εκατ. € έδωσε η Ιταλία στην Αλβανία για την πολιτική προστασία

Η αλβανική κυβέρνηση έλαβε δάνειο ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ από την Ιταλία για να ενισχύσει τις δυνατότητες πολιτικής προστασίας, ιδίως εκείνες που αφορούν την πυρόσβεση, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Πελέσι.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτικής προστασίας, δομών έρευνας και διάσωσης και την αγορά δύο ελικοπτέρων που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

«Εγκρίθηκε το σχέδιο απόφασης μεταξύ της Ιταλίας και της Αλβανίας για τη δημιουργία του συστήματος πολιτικής προστασίας. Η Ιταλία έχει δεσμευτεί να στηρίξει την πολιτική άμυνα στο εξωτερικό με 30 εκατομμύρια ευρώ….Θα κατασκευαστεί ένα κέντρο πολιτικής άμυνας και στη συνέχεια σε όλους τους νομούς θα κατασκευαστούν 12 επιχειρησιακές αίθουσες συνδεδεμένες με το δίκτυο», δήλωσε ο Πελέσι.

«Αναμένεται να αγοραστούν οχήματα και εξοπλισμός για την Πυροσβεστική. Μέρος του δανείου θα είναι και η αγορά εναέριων οχημάτων για τις πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», πρόσθεσε.

Ο Πελέσι διευκρίνισε ότι μέρος του δανείου θα χρηματοδοτήσει επίσης ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης για τους πυροσβέστες.

Το 2021, η Αλβανία βίωσε μια χειρότερη από την κανονική αντιπυρική περίοδο με χιλιάδες εκτάρια να καταστρέφονται σε όλη τη χώρα. Φέτος, η Ιταλία και η Ελλάδα αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα πυρκαγιών, καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από τους 40 βαθμούς.

Ενώ το 2022 δεν ήταν τόσο σοβαρή, εκατοντάδες εκτάρια καταστράφηκαν και η Ελλάδα έστειλε δύο αεροσκάφη ρίψης νερού για να βοηθήσουν στην περίοδο των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη διαχείριση κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

«Ο καύσωνας κυριαρχεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κινδύνου πυρκαγιών. Κατόπιν αιτήματος για βοήθεια από την Αλβανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια», ανέφερε σε tweet.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 συνέστησε στην κυβέρνηση να βελτιώσει το δίκτυο των δασικών δρόμων για τη δημιουργία ορίων πρόληψης πυρκαγιών. Είπαν επίσης ότι οι πυροσβέστες θα πρέπει να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών σε δυσπρόσιτες περιοχές. Θα πρέπει να παρέχεται περισσότερη εκπαίδευση στους πυροσβέστες και να βελτιωθεί επίσης η ικανότητα των εθελοντών πυροσβεστών.

Επίσης, πρότεινε να θεσπιστούν αλλαγές στους υφιστάμενους νόμους και να βελτιωθεί ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ φορέων και οργανισμών.

Όμως η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει. Τα Βαλκάνια δεν έχουν ακόμη βιώσει το κύριο βάρος της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων θερμοκρασιών, των μεγαλύτερων καλοκαιριών και των λιγότερων βροχών. Το φετινό καλοκαίρι ήταν ήδη ένα από τα θερμότερα των τελευταίων ετών, με θερμοκρασίες άνω των 33 βαθμών από τις αρχές Ιουνίου και φτάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις τους 43 βαθμούς.

Αυτό θα αυξήσει τον κίνδυνο δασικών και πυρκαγιών και θα παρατείνει την καύση τους όταν συμβεί το αναπόφευκτο. Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η Αλβανία και άλλες χώρες της περιοχής μπορούν να αναμένουν ότι η περίοδος πυρκαγιών θα παραταθεί κατά δύο έως έξι εβδομάδες επιπλέον τα επόμενα 40 χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου