Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της Χάγης για την καταδίκη του κοσοβάρου πρώην διοικητή

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση της Χάγης για την καταδίκη του κοσοβάρου πρώην διοικητή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Σαλίχ Μουσταφά, ο οποίος καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκιση για εγκλήματα πολέμου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μουσταφά έχει καταδικαστεί για παράνομους φόνους, βασανιστήρια και αυθαίρετη κράτηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Salih Mustafa, γνωστός ως «διοικητής Cali», ήταν ο διοικητής της αντάρτικης μονάδας BIA, της μονάδας εντός της Περιοχής Llap του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ίδιος ο Μουσταφά δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες εναντίον του.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, είπε ότι η απόφαση που έλαβε το Ειδικό Δικαστήριο, στις 16 Δεκεμβρίου, είναι ένα βήμα που βοηθά το Κοσσυφοπέδιο να εγγυηθεί το κράτος δικαίου και να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα.

«Όπως είπε το δικαστήριο, αυτή η απόφαση δεν είναι απόφαση εναντίον του UCK ή του Κοσσυφοπεδίου, αλλά σχετίζεται μόνο με την ποινική ευθύνη του κατηγορουμένου. Επικροτούμε επίσης τη γενναιότητα των μεμονωμένων θυμάτων και μαρτύρων που εμφανίστηκαν και καταδικάζουμε τις απειλές και τον εκφοβισμό εναντίον τους. Χωρίς αυτά τα γενναία άτομα, η δικαιοσύνη δεν θα ήταν δυνατή», δήλωσε ο Πράις σε δελτίο τύπου.

Η απόφαση κατά του Μουσταφάι αποτελεί την πρώτη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με τις έρευνες για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Σύμφωνα με το Νόμο για τα Ειδικά Επιμελητήρια, η ποινή φυλάκισης εκτίεται σε ένα κράτος που ορίζει ο Πρόεδρος των Ειδικών Επιμελητηρίων μεταξύ εκείνων των κρατών που έχουν δείξει ετοιμότητα να δεχτούν τους καταδικασθέντες.

Το Ειδικό Δικαστήριο ερευνά φερόμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου κατά εθνικών μειονοτήτων και πολιτικών αντιπάλων την περίοδο Ιανουαρίου 1998 - Δεκεμβρίου 2000.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου