Ένοχος πρώην διοικητής μονάδας του UCK για εγκλήματα πολέμου

Ένοχος πρώην διοικητής μονάδας του UCK για εγκλήματα πολέμου

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κόσοβο στη Χάγη έκρινε ένοχο τον πρώην διοικητή μονάδας του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK) Σαλίχ Μουσταφά για τρεις κατηγορίες σχετικά με εγκλήματα πολέμου.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο Μουσταφά διέπραξε εγκλήματα κατά αμάχων κρατουμένων σε ένα κέντρο κράτησης του UCK στο χωριό Ζλας, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο βορειοανατολικό Κόσοβο.

«Στ' όνομα του λαού του Κοσόβου (...) η επιτροπή σας κρίνει, κ. Μουσταφά, ένοχο για βασανιστήρια, αυθαίρετη κράτηση, δολοφονία» σημείωσε το προεδρείο. Κρίθηκε αθώος για το έγκλημα της «βάναυσης μεταχείρισης».

Ο Μουσταφά καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκισης, αλλά θα αναγνωριστεί η περίοδος που έχει ήδη εκτίσει. Ο ίδιος είχε δηλώσει αθώος.

Οι δικαστές διαπίστωσαν ότι συμμετείχε προσωπικά στα βασανιστήρια δύο κρατουμένων και ότι η απόφασή του να μην αφεθεί ελεύθερος ένας τρίτος, είχε ως άμεση επίπτωση τον θάνατό του.

Η πλευρά του κατηγορουμένου επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο πως δεν βρισκόταν στον χώρο τέλεσης των βασανιστηρίων, ωστόσο τα επιχειρήματα κρίθηκαν «ασαφή και ασυνεπή».

Οι περισσότεροι από τους μάρτυρες κατηγορίας κατέθεσαν ανώνυμα, υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, ξεπερνώντας τον εκφοβισμό που φαίνεται ότι δέχονται από συμπατριώτες τους, που τους χαρακτηρίζουν «προδότες».

«Ζουν με συνεχή φόβο ότι κάτι θα συμβεί σε αυτούς και τις οικογένειές τους» δήλωσε η πρόεδρος.

Αυτή είναι η πρώτη απόφαση για εγκλήματα πολέμου που εκδίδεται από το Ειδικό Δικαστήριο, που συστήθηκε για να δικάσει πρώην μαχητές του UCK για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον πόλεμο μεταξύ 1998 και 2000.

Με πληροφορίες από ΒalkanΙnsight

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου