Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα στην Αλβανία για τις συμβάσεις παραχώρησης

Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα στην Αλβανία για τις συμβάσεις παραχώρησης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με το υψηλό επίπεδο κινδύνου που αντιπροσωπεύουν οι συμβάσεις παραχώρησης για την αλβανική οικονομία και για τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Μετά από επίσκεψη του τεχνικού προσωπικού του ΔΝΤ στα Τίρανα, το όργανο δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τον αντίκτυπο του προϋπολογισμού και τους σχετικούς κινδύνους για τη χώρα.

«Τα κακοσχεδιασμένα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για επενδύσεις σε υποδομές μπορούν να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα των δημοσίων επενδύσεων και να γίνουν αιτία για τη δημιουργία μεγάλων υποχρεώσεων, που μπορεί να βλάψουν τη βιωσιμότητα του χρέους», προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Σημείωσαν επίσης ότι η διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων χρειάζεται ενίσχυση και ότι μεγάλος αριθμός συστάσεων από την Αξιολόγηση Διαχείρισης Δημοσίων Επενδύσεων του 2016 δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί από την αλβανική κυβέρνηση.

«Δεν έχει γίνει καμία σημαντική αλλαγή στο νομικό πλαίσιο αυτό. Αυτές οι συμβάσεις ήταν έως και το 40% του ΑΕΠ του 2022, αλλά οι αξίες των υφιστάμενων έργων και εκείνων που βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχίζουν να καταρτίζονται εκτός της διαδικασίας του προϋπολογισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Ο συντονισμός και η διαχείριση των επενδύσεων αυτών εξακολουθεί να έχει σημαντικές αδυναμίες και η έκταση των δημοσιονομικών κινδύνων που συνδέονται με αυτά τα έργα παραμένει ασαφής.

«Η κυβέρνηση της Αλβανίας θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να ενισχύσει την ικανότητα του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας να διαδραματίσει αποτελεσματικό ρόλο», συμβουλεύει το ΔΝΤ.

Στην έκθεση του ΔΝΤ σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας είχε πει στους εμπειρογνώμονες του Ταμείου ότι αύξησε την ικανότητά του στην ανάλυση κόστους-οφέλους νέων έργων, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν παρακολουθεί την υλοποίηση των συμβάσεων λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην τελευταία δήλωση του διοικητικού συμβουλίου, κάλεσε τις αλβανικές αρχές να δημοσιεύσουν τις δημόσιες συμβάσεις που σχετίζονται με τα έξοδα αποκατάστασης της πανδημίας και του σεισμού, τα ονόματα των εταιρειών που κέρδισαν τα συμβόλαια και των πραγματικών ιδιοκτητών τους.

Μετά τον σεισμό και μετά την πανδημία, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση σε όλες τις αποστολές να κάνει διαφανή τα κονδύλια για αυτά τα δύο γεγονότα, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου