Αυστηρό «όχι» της Ουάσιγκτον για επιστροφή σερβικών στρατευμάτων στο Κόσοβο

Αυστηρό «όχι» της Ουάσιγκτον για επιστροφή σερβικών στρατευμάτων στο Κόσοβο

Η Ουάσιγκτον είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην ιδέα, που διατύπωσε το Βελιγράδι, να επιτραπεί στα σερβικά στρατεύματα να επιστρέψουν στο ταραγμένο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, όπως δήλωσε την Τρίτη ο Γκάμπριελ Εσκομπάρ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

«Είμαστε κατηγορηματικά ενάντια σε αυτό, το απορρίπτουμε κατηγορηματικά, δεν το υποστηρίζουμε καθόλου. Θέλω επίσης να πω ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει πολύ ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Εσκομπάρ στο Radio Free Europe σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα.

Ο Εσκομπάρ πρόκειται να επισκεφθεί το Βελιγράδι την Πέμπτη μαζί με τον απεσταλμένο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, για συνομιλίες με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος είπε νωρίτερα την Τρίτη ότι θα ζητήσει επίσημα από το ΝΑΤΟ να επιτρέψει σερβικά στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο.

Το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ επιτρέπει την επιστροφή περιορισμένου αριθμού σερβικών στρατευμάτων, υπό ειδικούς όρους και με προηγούμενη συγκατάθεση του ΝΑΤΟ, κάτι που ο Βούτσιτς είπε ότι σχεδόν σίγουρα δεν θα χορηγηθεί.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία από τη Σερβία το 2008, την οποία το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει. Ο πρόσφατα επανειλημμένος διάλογος Πρίστινας-Βελιγραδίου, υπό την αιγίδα της ΕΕ, δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα και οι εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, με μια σημαντική σερβική κοινότητα, φουντώνουν τον περασμένο μήνα.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τις δηλώσεις του Εσκομπάρ, γράφοντας στο Twitter ότι είναι «ακόμα ένας πολιτικός που είναι κατηγορηματικά ενάντια στα έγκυρα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Μια ερώτηση, αν μου επιτρέπεται, με όλο τον σεβασμό: Εάν το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ δεν ισχύει πλέον, εάν η συμφωνία των Βρυξελλών δεν ισχύει... εάν η συμφωνία της Ουάσιγκτον ανήκει στο παρελθόν και ο χάρτης του ΟΗΕ δεν ισχύει για τη Σερβία , ποιες αρχές πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας;»

«Ή απλώς υποτίθεται ότι ακολουθούμε το ωροσκόπιό σας για να μαντέψουμε τις επιθυμίες σας και να βοηθήσουμε στη διάσωση της παγκόσμιας ειρήνης;», πρόσθεσε η Brnabić.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου