Κίνδυνος ανάφλεξης στο Κόσοβο - Συνάντηση Κούρτι με Εσκομπάρ

Κίνδυνος ανάφλεξης στο Κόσοβο - Συνάντηση Κούρτι με Εσκομπάρ

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια Γκάμπριελ Εσκομπάρ, συναντήθηκε στην Πρίστινα με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι καλώντας τις δύο πλευρές να κατευνάσουν τα πνεύματα. Ενώ ήταν στο Βελιγράδι ζήτησε να έχει η ειρηνευτική δύναμη το δικαίωμα να αναπτύξει 1000 Σέρβους στρατιώτες στο Βόρειο Κόσοβο, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, 1244. Οι Σέρβοι του Βορείου Κοσόβου δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται προστατευμένοι, την ώρα που οι Αλβανοί ελπίζουν ότι η διεθνής κοινότητα θα αποφύγει μια νέα ανοιχτή διαμάχη.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει διαμάχη. Είναι οι διεθνείς παράγοντες εδώ, είναι η διεθνής πολιτική να έχουμε υποστήριξη» δήλωσε μια Αλβανή κάτοικος του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι στο Βόρειο Κόσοβο τοποθετούν οδοφράγματα στα σύνορα με τη Σερβία για να εμποδίσουν την προμήθεια αγαθών που προορίζονται για το Κόσοβο. Τα περισσότερα από τα προϊόντα περνούν μέσω σερβικού εδάφους.

«Το πρόβλημα είναι η ΕΕ που υποστηρίζει αυτόν τον τρόμο. Είναι στην δική τους πλευρά και ποτέ δεν άσκησαν κριτική στις κινήσεις τους, πάντα τους υποστήριζε» δήλωσε ένας Σέρβος κάτοικος του Κοσόβου.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου απαιτούν το δικαίωμα στην αυτονομία και στη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών. Η ΕΕ θέλει η Σερβία να αρχίσει την μακροχρόνια διαδικασία αναγνώρισης ώστε το Κόσοβο να μπορεί να είναι μέλος σε διεθνείς οργανισμούς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου