Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η επένδυση του Δυρραχίου

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η επένδυση του Δυρραχίου

Τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου, οι βουλευτές της κυβέρνησης στο αλβανικό κοινοβούλιο σήκωσαν τις πράσινες κάρτες τους και ενέκριναν έναν ειδικό νόμο για το λιμάνι του Δυρραχίου – ένα έργο που στοχεύει να μετατρέψει το ιστορικό λιμάνι σε τουριστικό αξιοθέατο με πολυώροφα κτίρια και μαρίνα γιοτ.

Τη συμφωνία μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης και των εταιρειών Eagle Hills Real Estate Development L.L.C, Albanian Seaports Development Company και Nshmi Development L.L.C υπερασπίστηκε στη Βουλή ο Ράμα, ο οποίος έλαβε τα πλεονεκτήματα της διαπραγμάτευσης με τον Άραβα επενδυτή, Μοχάμεντ Αλαμπάρ.

Το σχέδιο αντικρούστηκε από την αντιπολίτευση για έλλειψη ανταγωνισμού, διαφάνεια και πιθανή παραβίαση της Συμφωνίας Σύνδεσης-Σταθεροποίησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρόμοιες ανησυχίες φαίνεται να συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μέσω της αντιπροσωπείας της στα Τίρανα δήλωσε ότι παρακολουθεί αυτή τη συμφωνία και ότι «περιμένει διευκρινίσεις από την αλβανική κυβέρνηση».

"Όσον αφορά την εμπορική συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη σημασία για τη Συμφωνία που έχουμε συνάψει και τη συμμόρφωση με αυτήν, σε διάλογο με τους αλβανικούς θεσμούς", ανέφερε το γραφείο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα.

Η αντιπροσωπεία επιβεβαίωσε επίσης ότι η ΕΕ είχε ακυρώσει την υπόλοιπη επενδυτική επιχορήγηση στο προηγούμενο λιμενικό έργο, ως αποτέλεσμα "τροποποίησης του έργου και αλλαγής χρήσης του τρέχοντος λιμένα".

Η επιχορήγηση που δόθηκε μέσω του επενδυτικού ταμείου των Δυτικών Βαλκανίων ήταν περίπου 27 εκατ. ευρώ.

Ο νόμος για την ανάπτυξη του λιμανιού του Δυρραχίου προβλέπει τη δωρεάν μεταβίβαση χερσαίας έκτασης 812.600 m2 υπέρ επενδυτών. Η συμφωνία εγκρίθηκε με ταχεία διαδικασία στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση κράτησε μυστικό μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τα στοιχεία των πραγματικών ιδιοκτητών μιας από τις εταιρείες πίσω από την επένδυση.

Η κυβέρνηση αγνοεί τις κριτικές και επιμένει ότι το έργο αυτό εξυπηρετεί την οικονομική ανάπτυξη της παραλιακής πόλης και ολόκληρης της χώρας.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, οι ειδικοί στον τομέα της ένταξης επισημαίνουν ότι η χώρα κινδυνεύει με κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή ή επιβράδυνση της διαδικασίας ένταξης.

«Εάν η Αλβανία κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, υπάρχουν κυρώσεις, υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία ή στασιμότητα σε συγκεκριμένα θέματα μέχρι να διορθώσει τα μέτρα που ελήφθησαν», δήλωσε ο Gladis Gjipali, εκτελεστικός διευθυντής του «European Movement Albania».

«Το δίδαγμα για εμάς είναι ότι για κάθε σημαντική απόφαση θα πρέπει να λαμβάνουμε τη γνώμη της ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Jorida Tabaku, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος και πρόεδρος της Επιτροπής Ένταξης, είπε ότι η συμφωνία παραβιάζει αρκετά άρθρα της Συμφωνίας και ότι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν την ανησυχία τους στη 15η Σύνοδο της Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου