Βούτσιτς: Στις 15 Δεκεμβρίου, αίτηση στην KFOR να σταλούν 1.000 Σέρβοι στρατιώτες στο Κόσοβο

Βούτσιτς: Στις 15 Δεκεμβρίου, αίτηση στην KFOR να σταλούν 1.000 Σέρβοι στρατιώτες στο Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ότι την Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου, θα ζητήσει από την KFOR να στείλει 1.000 Σέρβους στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Βούτσιτς έκανε τη δήλωση αυτή τη Δευτέρα στο Βελιγράδι, όπου πρόσθεσε ότι το αίτημα βασίζεται στο ψήφισμα 1244.

Με αυτή την προειδοποίηση απάντησε στην αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, το οποίο κατοικείται από Σέρβους κατά πλειοψηφία.

Το ψήφισμα 1244, που εγκρίθηκε το 1999, παρείχε ένα πλαίσιο για την επίλυση της σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο, εξουσιοδοτώντας τη δημιουργία διεθνούς πολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας.

Δημιούργησε μια διεθνή μεταβατική διοίκηση και επέβλεψε την αποχώρηση των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.

Το άρθρο 4 επιβεβαιώνει ότι μετά την αποχώρηση, θα επιτραπεί σε ορισμένους γιουγκοσλάβους και σερβικούς στρατιωτικούς και αστυνομικούς να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο, για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το Παράρτημα 2.

Το άρθρο 6 του παραρτήματος 2 αναφέρει τις ακόλουθες λειτουργίες:

Σε συνδυασμό με τη διεθνή αποστολή και τη διεθνή παρουσία ασφάλειας: σήμανση/εκκαθάριση ναρκοπεδίων, παρουσία κοντά σε σερβικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς· παρουσία σε βασικά συνοριακά σημεία διέλευσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου