Η Κομισιόν προειδοποιεί για πολλοστή φορά την Αλβανία για τα «χρυσά διαβατήρια»

Η Κομισιόν προειδοποιεί για πολλοστή φορά την Αλβανία για τα «χρυσά διαβατήρια»

«Η Αλβανία θα πρέπει να απορρίψει τα χρυσά διαβατήρια για τους επενδυτές, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε κινδύνους, καθώς σχετίζεται με την ασφάλεια, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή, την ενίσχυση και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη διαφθορά και τη διείσδυση του οργανωμένου εγκλήματος. Θα ήταν ασυμβίβαστο με τα πρότυπα της ΕΕ», αναφέρει το προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Αλβανία να μην κάνει ένα τέτοιο βήμα. Τον Αύγουστο, η Επιτροπή ζήτησε από την Αλβανία να εγκαταλείψει την ιδέα της εισαγωγής του συστήματος Golden Passport καθώς, σύμφωνα με την Επιτροπή, έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ένταξη της Αλβανίας στο μπλοκ.

Η έκθεση προόδου για την Αλβανία πέρυσι τονίζει επίσης το γεγονός ότι η δημιουργία ενός τέτοιου προγράμματος ενέχει κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας, μεταξύ άλλων.

Η Επιτροπή τόνισε το γεγονός ότι η Αλβανία ακολούθησε τις περισσότερες από τις συστάσεις της Επιτροπής στο παρελθόν, ωστόσο, η έκθεση τόνισε ότι η Αλβανία έχει επίσης παρουσιάσει μέτρα που έρχονται σε αντίθεση με τις συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με την προσέγγιση καθώς και το πρόγραμμα ιθαγένειας, υπογραμμίζοντας έτσι την περαιτέρω πρόοδο που είναι απαραίτητο για συγκεκριμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης του σχεδίου εισαγωγής του συστήματος Golden Passport.

Το πρόγραμμα Golden Passport επιτρέπει σε πλούσιους αλλοδαπούς που συνεισφέρουν οικονομικά στην Αλβανία και πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις να αποκτήσουν υπηκοότητα σε αυτή τη χώρα. Ωστόσο, υπήρξε συχνά κριτική ότι αυτό το σύστημα είναι μια ανοιχτή πόρτα σε πολλές παράνομες υποθέσεις.

Παρά τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι αρχές στην Αλβανία έχουν υπογραμμίσει προηγουμένως ότι δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου