Τα αιτήματα για άσυλο από Αλβανούς παραμένουν υψηλά στην Ελλάδα καθώς και στη Μεγάλη Βρετανία και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, υποβλήθηκαν 1.113 αιτήματα ασύλου από Αλβανούς πολίτες στα ελληνικά περιφερειακά κέντρα αιτούντων άσυλο.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, οι Αλβανοί αποτελούσαν περίπου το 4% των αιτημάτων ασύλου που υποβλήθηκαν από πολίτες τρίτων χωρών, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε περίπου 28.055.
Η πλειοψηφία των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα αποτελείται από πολίτες από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Πακιστάν, οι οποίοι έχουν και τον υψηλότερο αριθμό αναγνωρίσεων ασύλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι Αλβανοί αποτελούν την κατηγορία με τις μικρότερες αναγνωρίσεις, καθώς μόλις το 0,18% στην κατηγορία «α» και το 0,80% στην κατηγορία «β» έχουν καταφέρει να λάβουν άσυλο τους τελευταίους 10 μήνες του 2022 και αυτό, διότι η Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια θεωρεί την Αλβανία ως «ασφαλή χώρα».
Σύμφωνα με τους ίδιους τους Αλβανούς μετανάστες που ζητούν άσυλο, σε πολλές περιπτώσεις τα αιτήματά τους σχετίζονται με την αποφυγή απέλασης στην Αλβανία.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, 1.156 Αλβανοί πολίτες προσέφυγαν κατά των αποφάσεων άρνησης ασύλου και αποτέλεσαν το 10% των συνολικών προσφυγών αλλοδαπών (13.614 συνολικά) το δεκάμηνο του τρέχοντος έτους.
Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία που μόλις δημοσίευσε το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης για τους τακτικούς αλλοδαπούς με άδεια παραμονής στην Ελλάδα λένε ότι τον Οκτώβριο ο αριθμός των Αλβανών ήταν 291.005 άτομα που αποτελούν το 61,24% των 475.225 τακτικών αλλοδαπών στην Ελλάδα.
Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους όπου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης, 428.899 Αλβανοί πολίτες εμφανίστηκαν με άδεια διαμονής και αποτελούσαν το 63% των τακτικών αλλοδαπών στην Ελλάδα.
Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης δήλωσε ότι σε σχέση με τα αρχικά αιτήματα που υποβλήθηκαν εντός του 2020, οι κύριες χώρες προέλευσης των τακτικών μεταναστών για τους οποίους εκδόθηκαν άδειες παραμονής ήταν η Αλβανία, η Κίνα και το Πακιστάν.
Για τα αιτήματα που υποβλήθηκαν το 2021, οι άδειες έχουν χορηγηθεί, κυρίως σε πολίτες Αλβανίας, Γεωργίας και Πακιστάν, ενώ για τα αρχικά αιτήματα που υποβλήθηκαν το πρώτο 10μηνο του 2022.
Στις χώρες με τα περισσότερα άτομα που έχουν λάβει διαμονή άδειες, υπάρχουν πολίτες Αλβανίας, Ρωσίας και Κίνας.
Σχόλια