Εκρήξεις και πυροβολισμοί στις σερβικές πλειοψηφίες του Κοσσυφοπεδίου

Εκρήξεις και πυροβολισμοί στις σερβικές πλειοψηφίες του Κοσσυφοπεδίου

Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ανέφερε εκρήξεις και πυροβολισμούς σήμερα κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας της κρατικής εκλογικής επιτροπής σε δήμους στις περιοχές της Σερβικής πλειοψηφίας στο βορρά, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

"Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (KQZ) ζήτησε από την Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να βοηθήσει στην προετοιμασία των τοπικών εκλογών σε δήμους σε ολόκληρη τη χώρα", ανέφερε η αστυνομία σε δήλωση.

Η αστυνομία είπε ότι σε ορισμένες περιοχές του Ζούμπιν Ποτόκ και της Βόρειας Μιτρόβιτσα, τις οποίες επισκέφτηκε η εκλογική επιτροπή την Τρίτη, καταγράφηκαν ορισμένα "περιστατικά".

«Υποπτευόμαστε ότι σημειώθηκαν πυροβολισμοί και εκρήξεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από αυτά τα περιστατικά», ανέφερε η αστυνομία.

Τα μέσα ενημέρωσης του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν ότι διαδηλωτές κατεδάφισαν τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής στο Zubin Potok.

Σέρβοι δήμαρχοι σε δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

Αν και η Πρίστινα συμφώνησε να αναβάλει την εφαρμογή της απόφασης για αρκετούς μήνες, οι Σέρβοι αξιωματούχοι και η αστυνομία δεν επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Η εκλογική επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου έχει προγραμματίσει δημοτικές εκλογές για τις 18 Δεκεμβρίου στο Σέρβο που βρίσκεται στο βορρά για να καλύψει θέσεις σε δημοτικά ιδρύματα.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βορρά αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινα και εξακολουθούν να θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος της Σερβίας.

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008 αναγνωρίζεται από περίπου 110 χώρες, αλλά όχι από τη Σερβία, τη Ρωσία, την Κίνα και πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα δεσμεύτηκαν την Τρίτη να παραμείνουν προσηλωμένοι σε έναν διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ που ξεκίνησε το 2013 για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου