Πολιτικές εκκρεμότητες με την Αλβανία για τη Χάγη

Πολιτικές εκκρεμότητες με την Αλβανία για τη Χάγη

Φαίνεται ότι οι συζητήσεις Αθήνας - Τιράνων για την παραπομπή της υπόθεσης της ΑΟΖ στη Χάγη, είναι προχωρημένες και το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στο τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Έντι Ράμα, που γίνεται αυτή τη στιγμή, όπως μετέδωσε από τα Τίρανα ο απεσταλμένο του Star Γιώργος Ευγενίδης.

Πολιτικές και όχι τεχνικές οι εκκρεμότητες με την Αλβανία για τη Χάγη

Όπως πρόσθεσε ο απεσταλμένος του Star, η πρόοδος δεν είναι μόνο στα λόγια και οι τεχνικές εκκρεμότητες για το περίφημο συνυποσχετικό έχουν ως επί το πλείστον κλείσει. Έγινε πρόοδος και στη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την Αλβανίδα ΥΠΕΞ την Παρασκευή στην Αθήνα.

Άρα η «μπάλα», όπως εκτιμούν στην Αθήνα, είναι στο «γήπεδο» της αλβανικής πλευράς. Με άλλα λόγια, το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, στο ανώτατο επίπεδο της αλβανικής ηγεσίας, ενώ παράλληλα πρέπει να υπάρχει η δέσμευση όλου του αλβανικού πολιτικού συστήματος για μια συμφωνία.

Η συμφωνία για τη Χάγη «στο τραπέζι» Μητσοτάκη – Ράμα

Η Αθήνα εκτιμά ότι, αν υπάρχει αλβανική βούληση, η διαδικασία του συνυποσχετικού μπορεί να κλειδώσει τους επόμενους λίγους μήνες και σε κάθε περίπτωση πριν τις ελληνικές εκλογές. Και αυτό είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Δένδια με την πλευρά της Αλβανίας.

Βεβαίως, δεν μπορεί, παρά να συζητηθεί και η πρωινή δήλωση Ράμα για το πώς εντάχθηκε η Ελλάδα στην Ε.Ε., αν και στην Αθήνα δεν θέλουν αυτή η δήλωση να επισκιάσει την ουσία της συνάντησης και την «ταμπακιέρα» για την ΑΟΖ.

Πηγή:star.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου