Σύνοδος ΕΕ στα Τίρανα: 2.5 δισ.€ για παροχές ενέργειας στα Δ. Βαλκάνια

Σύνοδος ΕΕ στα Τίρανα: 2.5 δισ.€ για παροχές ενέργειας στα Δ. Βαλκάνια

Οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η ενίσχυση της ασφάλειας και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας στις ξένες παρεμβάσεις στην περιοχή, οι μεταναστευτικές προκλήσεις και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος θα είναι μερικά από τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στις 6 Δεκεμβρίου στην 27η σύνοδο κορυφής των χωρών μελών της ΕΕ με εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με επίσημες πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Η σύνοδος κορυφής είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί εκ νέου η βασική σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι συζητήσεις στη σημερινή συνάντηση στα Τίρανα αναμένεται να επικεντρωθούν στις αρνητικές επιπτώσεις στην τακτική παροχή ενέργειας και τροφίμων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε νωρίτερα ότι υπάρχει ήδη οικονομική στήριξη για να βοηθηθούν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να αντιμετωπίσουν ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.

«Δημιουργήσαμε ένα πακέτο στήριξης για την ενέργεια που όλοι μαζί πρέπει να κινητοποιήσουμε τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ για την Περιφέρεια», είπε ο Várhelyi.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται σήμερα να προτείνουν ένα σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση, το οποίο προβλέπει 20 επιχειρησιακά μέτρα δομημένα σε 5 πυλώνες:

Το νέο σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη διαχείριση των συνόρων με εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια υπό το πρίσμα της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ.

Ένα λεπτό ζήτημα, η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έχει επιστρέψει στην κορυφή της ατζέντας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της ΕΕ και των Βαλκανίων θα συζητήσουν σήμερα τους τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.

Θα αξιολογήσουν επίσης την πρόοδο που σημειώθηκε προς την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων πληρωμών σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ και την εφαρμογή των «πράσινων λωρίδων», μια πρωτοβουλία για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής εφοδιαστικής και της διαπεριφερειακής εμπορικές συναλλαγές.

Η σύνοδος κορυφής θα είναι μια ευκαιρία να συζητηθούν συντονισμένες ενέργειες σε θέματα ασφάλειας και άμυνας, τα οποία έχουν γίνει ακόμη πιο σημαντικά στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

Αυτό περιλαμβάνει την καταπολέμηση της χειραγώγησης πληροφοριών και τη βελτίωση της συλλογικής ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου