Συζήτηση για συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων με το δήμο Φιέρι

Συζήτηση για συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων με το δήμο Φιέρι

Τις δυνατότητες συνεργασίας με αμοιβαία οφέλη για τα Ιωάννινα και τον Δήμο Φιέρι στην Αλβανία, συζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης με τον Δήμαρχο του Φιέρι Armando Subashi. Στη συνάντηση, που διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις σχολικές εκδρομές, στην κοινή διοργάνωση αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, στα ζητήματα προσβασιμότητας κ.ά.

Αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές, τόσο ο νομός Ιωαννίνων όσο και η ευρύτερη περιοχή του Φιέρι έχουν πλούσια ιστορία και αξιόλογα μνημεία αποτελώντας ιδανικούς προορισμούς για εκπαιδευτικές εκδρομές. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η δυνατότητα και να πραγματοποιούνται τακτικά σχολικές εκδρομές μεταξύ των δύο περιοχών. Επιπλέον, στην περιοχή του Φιέρι βρίσκεται ο τάφος του Κοσμά του Αιτωλού, αποτελώντας σημείο ενδιαφέροντος για θρησκευτικό τουρισμό από την Ελλάδα.

Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες κοινής διοργάνωσης αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που θα εντείνουν τις τουριστικές μετακινήσεις και θα ευνοήσουν την «ώσμωση» των δύο πολιτισμών. Αναφορά έγινε και στην πιθανότητα αεροπορικής σύνδεσης Ιωαννίνων-Τιράνων, που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την μετακίνηση των επισκεπτών. Επί τάπητος τέθηκε και το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία και συγκεκριμένα η κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων του με αμοιβαία οφέλη.

Ο πρόεδρος της ΕΞΝΙ Στάθης Σιούτης δήλωσε σχετικά: «Με τον Δήμαρχο του Φιέρι συζητήσαμε για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των περιοχών μας. Εφόσον τις αξιοποιήσουμε κατάλληλα, θα αυξηθούν οι αμοιβαίες τουριστικές μετακινήσεις με πολλαπλά οφέλη. Άλλωστε, συχνά ομογενείς και Αλβανοί υπήκοοι επισκέπτονται τον Nομό Ιωαννίνων και στηρίζουν την τοπική οικονομία».

Σημειώνεται πως οι σχέσεις της ΕΞΝΙ με τους Αλβανούς συναδέλφους της είναι εξαιρετικές και πως από το 2018 βρίσκεται σε ισχύ μνημόνιο συνεργασίας με ξενοδόχους των Τιράνων.

Η σημασία του Παρανδριατικού Άξονα

Κατά τη συνάντηση ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους οδικούς άξονες και τη σημασία τους για τις μετακινήσεις των επισκεπτών και την οικονομία εν γένει. Υπογραμμίζεται πως στην Αλβανία πρόκειται να κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος Milot – Fier (μέρος του Παρανδριατικού Άξονα), που θα φέρει πιο κοντά την Κακαβιά με το Μαυροβούνιο.

Το Milot-Fier αποτελεί ένα τμήμα 114 χιλιομέτρων, μέρος του Μπλε Διαδρόμου (Blue Corridor) και θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Αλβανία με μέγιστη ταχύτητα τα 130 χλμ την ώρα. Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκεται το τμήμα Thumanë-Kashar. Με την ολοκλήρωση αυτών των τμημάτων η χρονική διάρκεια διέλευσης της Αλβανίας οδικώς θα γίνεται σε 2 ώρες και 30 λεπτά, ενώ με την ολοκλήρωση στα επόμενα τέσσερα χρόνια και του άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, θα έχουμε την δυνατότητα από τα Γιάννενα να είμαστε στο Dubrovnik σε μόλις 5 ώρεςκαι στο Μόναχο σε 12 ώρες.

Σημειώνεται πως ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου ξεκινά από την Τεργέστη, περνά από την Κροατία, περιλαμβάνει το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και συνεχίζει μέχρι την Κακαβιά και στη συνέχεια μέσω της Ιόνιας και της Εγνατίας καταλήγει σε όλα να μήκη και πλάτη της χώρας μας. Πρόκειται για έναν δρόμο στρατηγικής σημασίας και θα φέρει τεράστια αύξηση του οδικού τουρισμού από τα Βαλκάνια, την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου