Πιέσεις ΕΕ στη Σερβία να δεχθεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Λ

Η πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σερβία αυξάνεται, λόγω της άρνησης του Βελιγραδίου να υποστηρίξει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η ΕΕ έχει εκφράσει ξεκάθαρα τις προσδοκίες της ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που στοχεύουν να ενσωματωθούν στην ΕΕ, θα υποστηρίξουν τις θέσεις αυτού του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Σερβία, μέχρι τώρα, αγνόησε αυτές τις εκκλήσεις και αυτό, όπως φαίνεται, έχει αυξήσει την οργή ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ.

Ως αποτέλεσμα, λένε ορισμένες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, «η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ έχει ουσιαστικά παγώσει».

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, για περισσότερο από ένα χρόνο, η Σερβία δεν έχει ανοίξει ή κλείσει κανένα κεφάλαιο στη διαπραγματευτική διαδικασία. Για το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους απαιτείται η συμφωνία όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. Και, ορισμένες χώρες, λένε διπλωμάτες, «δεν θέλουν να ανταμειφθεί η Σερβία με τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα».

Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω ψηφίσματος για τη νέα στρατηγική διεύρυνσης, ζήτησε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας στην ΕΕ να εξαρτηθούν από την υποστήριξη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου