Πέντε υπάλληλοι πληροφορικής ερευνώνται για την υπόθεση του hacking στην Αλβανία

Πέντε υπάλληλοι πληροφορικής ερευνώνται για την υπόθεση του hacking στην Αλβανία

Πέντε υπάλληλοι πληροφορικής στο Υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης της Αλβανίας ερευνώνται από την Εισαγγελία των Τιράνων για κατάχρηση καθήκοντος σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα από το Ιράν.

Οι κυβερνοεπιθέσεις πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο και σταμάτησε όλες τις διαδικτυακές κυβερνητικές υπηρεσίες προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε επιχειρήσεις, ιδιώτες και κρατικές λειτουργίες. Έκτοτε, οι χάκερς έχουν δημοσιοποιήσει περιοδικά δεδομένα από το χάκινγκ, συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιών, υποκλοπών και δεδομένων για τις κινήσεις πολιτικών και αξιωματούχων.

Τα άτομα κατηγορούνται ότι δεν έλαβαν μέτρα για την προστασία των κυβερνητικών ιστότοπων από επιθέσεις, ιδίως του administrator.al, ο οποίος ήταν το σημείο πρόσβασης για τους Ιρανούς χάκερ.

«Εάν οι εν λόγω υπάλληλοι είχαν ενεργήσει σύμφωνα με τις οδηγίες του Κανονισμού Ασφάλειας Πληροφοριών αριθ. Πρ. 337/1 με ημερομηνία 17.01.2022 και του Εσωτερικού Κανονισμού της AKSHI ζητώντας πληροφορίες και ενημερώνοντας με τους τελευταίους αντιικούς ιούς του συστήματος, τότε ο ιός που εισήλθε για πρώτη φορά στο administration .al θα είχε ανακαλυφθεί στα συστήματά τους, ώστε να καταστεί δυνατή η εξουδετέρωσή του χωρίς να επηρεαστεί το σύστημα της ANA”, δήλωσε το γραφείο του εισαγγελέα.

Μετά την αποκάλυψη του χάκινγκ από το Ιράν, η Αλβανία ανέστειλε όλες τις διπλωματικές σχέσεις και απέλασε τους Ιρανούς διπλωμάτες από τη χώρα, κλείνοντας παράλληλα την πρεσβεία.

«Σε συνεργασία με τις εξειδικευμένες ψηφιακές αντιτρομοκρατικές συνεργαζόμενες υπηρεσίες, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ότι η κυβερνοεπίθεση της 15ης Ιουλίου στην Αλβανία ήταν κρατική επίθεση. Η σε βάθος έρευνα παρείχε αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν χρηματοδότησε την επίθεση», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τον Σεπτέμβριο.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι η ιρανική κυβέρνηση πραγματοποίησε τα στοιχεία από ομάδες που έχουν επίσης επιτεθεί στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο.

«Ενημερώσαμε τους στρατηγικούς μας συμμάχους, το ΝΑΤΟ, και μοιραστήκαμε τα αδιάσειστα αποτελέσματα. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε με άμεση ισχύ τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», είπε.

Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο εν εξελίξει θέμα.

«Ως μία από τις χώρες που έχουν υποστεί κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές της, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν αντιτίθεται και καταδικάζει οποιαδήποτε χρήση του κυβερνοχώρου ως μέσο για επιθέσεις σε υποδομές άλλων χωρών», δήλωσε εκπρόσωπος του Ιράν.

Πρόσθεσε ότι η Αλβανία έχει επηρεαστεί από τρίτους που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, αναφερόμενος στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, «αυτοί οι άνθρωποι, με την αδράνειά τους, έχουν επιφέρει σοβαρές συνέπειες».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου