Οργή Βούτσιτς για τον διορισμό αντιπολιτευτικού Σέρβου Υπουργού στο Κόσοβο

Οργή Βούτσιτς για τον διορισμό αντιπολιτευτικού Σέρβου Υπουργού στο Κόσοβο

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντέδρασε με οργή στον διορισμό του επικεφαλής του Προοδευτικού Δημοκρατικού Κόμματος που εδρεύει στη Γκρατσάνιτσα, Νέναντ Ράσιτς, στη θέση του υπουργού Επιστροφών και Κοινοτήτων στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.

«Όχι μόνο έχουν παραβιάσει όλους τους κανόνες της συμφωνίας των Βρυξελλών, αλλά και όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και δεν τους νοιάζει γιατί αυτό είναι προς το συμφέρον μιας ευρωπαϊκής δύναμης», είπε ο Σέρβος πρόεδρος στα ΜΜΕ στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι ο κ. Rashič δεν έχει την εμπιστοσύνη κανενός στο Κοσσυφοπέδιο, "αλλά έχει την εμπιστοσύνη του (πρωθυπουργού) Albin Kurti και της Δύσης, και πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εκφοβίσουν τους Σέρβους".

Επανέλαβε ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι το "μεγαλύτερο σερβικό καταφύγιο".

«Προτιμώ να μην είμαι παρά να τους το παραδώσω. Κανείς από τη Σερβία δεν θα είναι στα Τίρανα στις 6 Δεκεμβρίου», είπε, εκφράζοντας την οργή του για την όπως είπε «ήπια αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στον διορισμό του κ. Ράσιτς.

Αναφέρθηκε σε δήλωση του εκπροσώπου της ΕΕ για τα σερβικά ΜΜΕ που φέρεται να είπε ότι «είναι θεμελιώδους σημασίας οι διορισμοί των υπουργών να γίνονται σύμφωνα με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, καλούμε το Κοσσυφοπέδιο να βεβαιωθεί ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα διαδικαστικά βήματα για τον διορισμό του υπουργού που εκπροσωπεί τις μη πλειοψηφικές κοινότητες».

Ο διορισμός του υπουργού Rashič έγινε λιγότερο από ένα μήνα μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Goran Rakič από τη Σερβική Λίστα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου