Αλβανική νομοθεσία στερεί στους πολίτες την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Αλβανική νομοθεσία στερεί στους πολίτες την προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο

Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταγματικό δίκαιο στην Αλβανία στο πλαίσιο της γενικής δικαστικής μεταρρύθμισης παραβιάζουν την αρχή της ασφάλειας δικαίου και το δικαίωμα των πολιτών να προσφύγουν σε αυτό το δικαστήριο, όπως αναφέρει απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο. Ένας Αλβανός πολίτης προσέφυγε στο ΕΔΑΔ καθώς το 2017 το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει την έφεση πολιτικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει το 2014 με τη δικαιολογία ότι είχαν περάσει οι προθεσμίες.

Το Στρασβούργο σημειώνει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα πρόσβασης του πολίτη στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ότι ο νόμος δεν προέβλεπε ξεκάθαρα σε καμία διάταξη του πώς υπολογίστηκε αυτός ο όρος.

Στη συνοπτική απόφαση, το Δικαστήριο του Στρασβούργου λέει ότι ο νόμος που εγκρίθηκε το 2016 δημιούργησε ασάφειες στον υπολογισμό των προθεσμιών και προτείνει νέα ερμηνεία από το Συνταγματικό Δικαστήριο για να διευκρινιστούν αυτές οι ασάφειες.

Σύμφωνα με το Στρασβούργο, με την απόφαση απόρριψης της προσφυγής, το Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε το πρώτο σημείο του έκτου άρθρου της Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο αφορά το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στα δικαστήρια και σε δίκαιη δικαστική διαδικασία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου