Μη ικανοποιημένο το Κόσοβο με τη στάση της ΕΕ

Μη ικανοποιημένο το Κόσοβο με τη στάση της ΕΕ

Μετά την κριτική που άσκησε ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τον διάλογο με τη Σερβία, η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι τον κατηγόρησε ότι ευνοεί τη Σερβία και ευχαρίστησε μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθειά τους στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία με το Βελιγράδι σε σχέση με τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι εντάσεις ήταν μεγάλες στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Πρίστινα προωθούσε ένα σχέδιο που απαιτούσε από όλους τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να χρησιμοποιούν πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδίδονται από τους δικούς της θεσμούς. Αυτό θα επηρεάσει τουλάχιστον 10.000 Σέρβους που ζουν στο βορρά, οι οποίοι αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από το Βελιγράδι και επιμένουν να χρησιμοποιούν πινακίδες που εκδόθηκαν από την πρώην Γιουγκοσλαβία πριν από το 1999.

Κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, πολλαπλές πιέσεις για διάλογο και αρκετές αναβολές, επιτεύχθηκε το βράδυ της Τετάρτης μια συμφωνία με την οποία το Βελιγράδι θα σταματήσει να εκδίδει τις παράνομες πινακίδες, ενώ όσοι τις έχουν θα μπορούν να τις κρατήσουν.

Ωστόσο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Οσμάνι απέδωσε στις ΗΠΑ τα εύσημα για τη συμφωνία, παραλείποντας τη συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρέσβη Τζεφ Χοβενιέ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δέσμευσή τους στην επίτευξη της σημερινής συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Η υποστήριξή τους στη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας είναι απαραίτητη. Το Κοσσυφοπέδιο τους είναι ευγνώμων», έγραψε η Οσμάνι στο Twitter.

Ο προφανής σνομπισμός της έρχεται μετά την έντονη κριτική που άσκησε κατά του Μπορέλ νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, κατηγορώντας τον ότι δεν είναι αμερόληπτος και αποδέχεται τον «επιτιθέμενο» κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

«Ο πρώτος κανόνας κάθε διαδικασίας διαμεσολάβησης είναι η αμεροληψία. Αυτό που είδαμε σήμερα από τον κ. Μπορέλ ήταν ανοιχτά εκτεθειμένη μονομέρεια, προσαρμογή στον επιτιθέμενο και παρουσίαση μιας εντελώς διαστρεβλωμένης πραγματικότητας. Αν ο Μπορέλ είχε σεβαστεί τις βασικές αρχές της ουδετερότητας, θα είχε αναφέρει στη Σερβία τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις παραβιασμένες συμφωνίες των Βρυξελλών, αντί να κατηγορεί το Κοσσυφοπέδιο», έγραψε η Οσμάνι στο Facebook.

Στη συνέχεια, απαρίθμησε περίπου 15 συμφωνίες που έχουν υπογραφεί αλλά η Σερβία αρνήθηκε να τις εφαρμόσει. Σε αυτές περιλαμβάνονται η μη τήρηση του σχεδίου εφαρμογής της συμφωνίας, η παρεμπόδιση της πορείας του Κοσσυφοπεδίου προς την ΕΕ, η παρεμπόδιση ενεργειακών συμφωνιών, η παρεμπόδιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των υπαλλήλων, η σφράγιση των δικαστικών εγγράφων του Κοσσυφοπεδίου στη Μιτρόβιτσα με σερβικές σφραγίδες, οι παραβιάσεις της τελωνειακής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι «ο κατάλογος είναι μεγαλύτερος από αυτόν».

Ο Κούρτι δήλωσε προηγουμένως ότι ο Μπορέλ έκανε λάθη στην ιεράρχηση των θεμάτων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις και τον κατηγόρησε ότι ξέχασε τη γαλλογερμανική πρόταση που προβλέπει τελικά την αναγνώριση της Πρίστινα από το Βελιγράδι.

Στη συνέχεια πρόσθεσε την Πέμπτη ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά οι δύο πλευρές συμφώνησαν να σταματήσουν ορισμένες ενέργειες,

«Η χθεσινοβραδινή συμφωνία δεν είναι συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας. Συμφωνήσαμε να σταματήσουμε αμοιβαίες ενέργειες, έτσι δεν θα εκδίδουμε πρόστιμα για πινακίδες ΚΜ και θα δώσουμε χώρο στη διαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής πρότασης, η οποία νωρίτερα ονομαζόταν γαλλογερμανική», είπε.

Ο Χοβενιέ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν την εποικοδομητική προσέγγιση και την ευελιξία που οδήγησαν στη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, αυξάνει την ασφάλεια και θα προωθήσει τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων.

«Εκτιμούμε την εποικοδομητική προσέγγιση και την ευελιξία που οδήγησαν σε αυτή τη σημαντική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Η συμφωνία αυξάνει την ασφάλεια και προωθεί τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων», έγραψε.

Η συμφωνία χαιρετίστηκε από την εθνοσερβική πολιτική ομάδα του Κοσσυφοπεδίου «Σερβική Λίστα». Είπαν ότι όσοι έχουν πινακίδες της Γιουγκοσλαβίας θα συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν και θα τους επιτραπεί να παρατείνουν την ισχύ τους, ακόμη και μετά τη λήξη τους.

«Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων με πινακίδες ΚΜ (Mitrovica e Kosova) θα μπορούν να λειτουργούν κανονικά και όταν λήξει η ισχύς των υφιστάμενων πινακίδων θα μπορούν να παρατείνουν την ισχύ τους όπως και πριν», έγραψε η Λίστα στο Facebook.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι, ο οποίος καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι τώρα που επιτεύχθηκε συμφωνία, είναι απαραίτητο να συνεχιστούν οι συνομιλίες σχετικά με την πρόταση της ΕΕ, που υποστηρίζεται από τη Γερμανία και τη Γαλλία, για να επιτευχθεί η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου