Στον αέρα η ηλεκτρονική ψήφος στις αλβανικές εκλογές λόγω ελλείψεως κονδυλίων

Στον αέρα η ηλεκτρονική ψήφος στις αλβανικές εκλογές λόγω ελλείψεως κονδυλίων

Η 15η Δεκεμβρίου είναι η προθεσμία που έχει ορίσει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για την αλβανική κυβέρνηση για τη διάθεση του κονδυλίου των 30 εκατ. ευρώ για την παροχή ηλεκτρονικών εργαλείων καταμέτρησης σε 6 δήμους.

Πέρα από αυτήν την προθεσμία για τον επικεφαλής επίτροπο Ilirjan Celibashi, η υλοποίηση της διαδικασίας είναι μια αδύνατη αποστολή.

«Το πολύ στα μέσα του επόμενου μήνα, ακόμα κι αν τότε αυτά τα χρήματα δοθούν στην επιτροπή, η διαδικασία υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας εξοπλισμού, απαιτεί χρόνο, που δεν αρκεί για όσο διάστημα έχουμε μπροστά μας».

Τα πολιτικά κόμματα δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για την επέκταση της ψηφοφορίας και της ηλεκτρονικής καταμέτρησης.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή ώθηση από τα πολιτικά κόμματα για την ηλεκτρονική καταμέτρηση», είπε ο Celibashi. Επίσης, δεν χαιρετίζει τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής ακόμη και για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, καθώς κινδυνεύουν να επηρεάσουν αρνητικά την εαρινή διαδικασία των εκλογών.

«Πιστεύω ότι ο παρών ρυθμιστικός κώδικας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι σε ισχύ και δεν θα υπάρξουν αλλαγές, διαφορετικά εάν αυτές οι αλλαγές είναι μεγάλες δεν θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην προετοιμασία της διοίκησης της εκλογικής διαδικασίας. Φαίνεται ότι τίποτα δεν θα αλλάξει».

Η εκλογική μεταρρύθμιση κινείται με ρυθμούς χελώνας, ενώ οι πολιτικοί παράγοντες συμφωνούν ότι οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάξουν πριν από τις εκλογές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου