Η ΕΕ απέσυρε επιχορήγηση 28 εκατομμυρίων ευρώ στο Δυρράχιο

Η ΕΕ απέσυρε επιχορήγηση 28 εκατομμυρίων ευρώ στο Δυρράχιο

Το έργο που προωθείται από εταιρείες offshore και υποστηρίζεται από την αλβανική κυβέρνηση για την κατασκευή μαρίνας για γιοτ και ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων και ξενοδοχείων στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια ακραία απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση στην Αλβανία.

Έτσι, η ΕΕ ακύρωσε επιχορήγηση 28 εκατομμυρίων ευρώ που διέθεσε το Επενδυτικό Ταμείο για τα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου να ανακατασκευαστούν οι προβλήτες 1 & 2, στον Δυτικό Τερματικό Σταθμό του Λιμένα. Αυτό ανακοινώνει το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, το οποίο εκφράζει ανοιχτά επιφυλάξεις για την τροποποίηση του έργου και την έλλειψη διαφάνειας από την αλβανική κυβέρνηση.

Όσον αφορά την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Αλβανίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τη συμμόρφωση με αυτήν, σε διάλογο με τους αλβανικούς θεσμούς. Επίσης, πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους για επενδυτικές προτεραιότητες.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, ο επικεφαλής της Λιμενικής Αρχής στο Δυρράχιο, Pirro Vëngu, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει σύντομα τον διαγωνισμό για το νέο εμπορικό λιμάνι που θα μεταφερθεί στο Porto Romano. Η ίδια η διαπραγματευτική ομάδα παραδέχτηκε ότι από το δείπνο του Νουσρέτ στο οποίο παρευρέθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας Σαμίρ Μανέ μέχρι την επίτευξη συμφωνίας για τη μαρίνα γιοτ, ο επενδυτής επέμεινε να αποσυναρμολογηθεί άμεσα το εμπορικό λιμάνι, αλλά αυτό απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου