Πλημμύρες στην Αλβανία: Και ο στρατός στο τερέν

Πλημμύρες στην Αλβανία: Και ο στρατός στο τερέν

Έπειτα από τρεις ημέρες καταρρακτώδους βροχής, χιλιάδες εκτάρια της Αλβανίας βρίσκονται κάτω από το νερό, με τους πολίτες να απομακρύνονται και τον στρατό να επιστρατεύεται για να βοηθήσει στη διάσωση ολόκληρων οικογενειών.

Ολόκληρη η χώρα έχει επηρεαστεί από τις έντονες βροχοπτώσεις με πολλούς δρόμους στην πρωτεύουσα Τίρανα να βρίσκονται κάτω από το νερό προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις. Όμως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη στο βόρειο τμήμα της χώρας στην κομητεία Lezhe και στην κομητεία Shkoder.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι 240 μέλη των ενόπλων δυνάμεων με 25 ειδικά εξοπλισμένα οχήματα επιστρατεύονται για να βοηθήσουν στην εκκένωση οικογενειών.

Τουλάχιστον 50 οικογένειες έχουν εκκενωθεί στο Shkoder και στο Malesia e Madhe, ενώ τουλάχιστον 500 άλλες αντιμετωπίζουν πλημμυρισμένα σπίτια και περιουσίες.

«Οι εκκενωμένοι έχουν βρει καταφύγιο σε κοιτώνες σχολείων και κοντά σε συγγενείς τους.

Μια οικογένεια έχει εκκενωθεί από το χωριό Mabe, στο Lezhë, η οποία έχει καταφύγει στους συγγενείς της», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προβλήματα εντοπίζονται επίσης στο Δυρράχιο, το Kukes, το Tropoje και το Elbasan και εκατοντάδες σπίτια είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Άλλοι αντιμετωπίζουν καταστροφές, καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους έχουν καταστραφεί και τα ζώα τους έχουν πνιγεί.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη σε μια σειρά από υδροηλεκτρικά εργοστάσια, καθώς ο ρυθμός του νερού που τα τροφοδοτεί από τους ποταμούς Shala, Valbona, Gomina και Berisha ρέει με ρυθμό 4.000 m3/δευτερόλεπτο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 1.300 m3/δευτερόλεπτο. Οι πόλεις ανέφεραν μεταξύ 67-110 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις 24 ώρες.

Έχουν σημειωθεί πολλαπλές κατολισθήσεις και τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.urχουν σκοτωθεί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου