Πρωταγωνιστικό ρόλο στην διακίνηση ναρκωτικών οι εγκληματικές ομάδες στα Δ. Βαλκάνια

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην διακίνηση ναρκωτικών οι εγκληματικές ομάδες στα Δ. Βαλκάνια

Τα εγκληματικά δίκτυα των Δυτικών Βαλκανίων έχουν γίνει οι κύριοι παροχείς ναρκωτικών στην περιοχή και την ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EMCDDA).

Η έκθεση διευκρινίζει ότι η στρατηγική θέση χωρών όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη καθώς και το Κοσσυφοπέδιο, σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση για ναρκωτικά, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, έχουν επιταχύνει τις επιχειρήσεις εγκληματικών ομάδων.

Η πολυπολιτισμική φύση της ΕΕ παρέχει επίσης ανθρώπους που μπορούν να τους εκμεταλλευτούν ή να στρατολογηθούν από αυτά τα δίκτυα, αναφέρει η έκθεση.

Ο οργανισμός καταπολέμησης των ναρκωτικών της ΕΕ, ανέφερε τη δραστηριότητα ομάδων από τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βέλγιο και την Ολλανδία, όπου λιμάνια όπως η Αμβέρσα και το Ρότερνταμ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, τα βαλκανικά δίκτυα ναρκωτικών έχουν μεγάλα συμφέροντα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά τις αγορές κοκαΐνης, ηρωίνης και κάνναβης.

Αυτά τα δίκτυα χρησιμοποιούν την πιο εξελιγμένη τεχνολογία για να βελτιώσουν την παραγωγή ναρκωτικών, τη διακίνηση και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λέει η έκθεση.

Αυτά περιλαμβάνουν σύνθετο εξοπλισμό καλλιέργειας σε εσωτερικούς χώρους, τη χρήση drones, τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων και κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

Τόσο τα Δυτικά Βαλκάνια όσο και οι χώρες της ΕΕ χρησιμεύουν ως καταφύγια για εγκληματίες που κρύβονται από αντίπαλες εγκληματικές ομάδες ή από τις αρχές.

"Μέλη ιταλικών και τουρκικών εγκληματικών δικτύων αναφέρεται ότι αποφεύγουν τη δικαιοσύνη εγκαθιστώντας τη βάση τους στα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ ρωσικές εγκληματικές οργανώσεις πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά μήκος της ακτογραμμής της περιοχής", ανέφερε η υπηρεσία κατά των ναρκωτικών της ΕΕ, EMCDDA .

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου