Ο εξτρεμισμός στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο εξτρεμισμός στα Δυτικά Βαλκάνια

Το BIRN κυκλοφόρησε την Τετάρτη έναν διαδραστικό χάρτη που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για 71 ακροδεξιές και εξτρεμιστικές ομάδες και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε έξι χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο χάρτης, μια κοινή προσπάθεια μεταξύ του BIRN και ανεξάρτητων ερευνητών δημοσιογράφων και ερευνητών, παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Σεράγεβο με τίτλο «Ακροδεξιός εξτρεμισμός στα Βαλκάνια: Ομάδες, Τάσεις και Πολιτική Υποστήριξη».

Η βάση δεδομένων του χάρτη καταγράφει τόσο επίσημες όσο και άτυπες εξτρεμιστικές και ακροδεξιές ομάδες και οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων 21 στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, 20 στη Σερβία, 11 στη Βόρεια Μακεδονία, οκτώ στο Κοσσυφοπέδιο, επτά στο Μαυροβούνιο και τέσσερις στην Αλβανία.

Περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τα μέλη τους, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των ψευδώνυμων, καθώς και την επίσημη ιδιότητα και τις δραστηριότητές τους, τις πηγές χρηματοδότησης και τις σχέσεις τους με άλλους οργανισμούς. Περιλαμβάνει επίσης λεπτομέρειες δικαστικών υποθέσεων στις οποίες έχουν εμφανιστεί μέλη των οργανώσεων.

Ο διευθυντής του BIRN της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ντένις Τζίντιτς είπε ότι οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στον διαδραστικό χάρτη παρέχουν στο κοινό περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ακροδεξιές και εξτρεμιστικές οργανώσεις και τις πιθανές απειλές που αυτές αποτελούν.

«Για πρώτη φορά, έχουμε έναν χάρτη που συλλέγει σχετικές πληροφορίες για ακροδεξιές και εξτρεμιστικές ομάδες σε ολόκληρη την περιοχή», είπε ο Τζίντιτς.

«Οι ενέργειές τους στρεβλώνουν τη διαδικασία οικοδόμησης μιας σταθερής και υγιούς κοινωνίας για την οποία παλεύουμε καθημερινά. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για εμάς αυτός ο χάρτης να είναι μια πηγή πληροφοριών που θα αναγνωρίζει όλες τις απειλές που μπορεί να δημιουργήσουν τέτοιες οργανώσεις και ομάδες», πρόσθεσε.

Ο Τζίντιτς εξήγησε ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει επιτέλους αναγνωρίσει την απειλή από ακροδεξιές και εξτρεμιστικές ομάδες μέσω της εθνικής στρατηγικής της για την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική την αναφορά για δραστηριότητες τέτοιων οργανισμών και ομάδων, σημείωσε.

Η βάση δεδομένων του χάρτη χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να συγκεντρωθεί – μια διαδικασία που περιπλέκεται από το γεγονός ότι η πλειονότητα αυτών των οργανώσεων και ομάδων δεν είναι εγγεγραμμένες και οι δραστηριότητές τους μπορούν να παρακολουθούνται μόνο μέσω διαδικτύου.

Ο χάρτης είναι προς το παρόν διαθέσιμος στα αγγλικά, αλλά σύντομα θα δημοσιευτεί στις τοπικές γλώσσες των χωρών που περιλαμβάνονται. Θα ενημερώνεται επίσης όταν δημιουργούνται νέες οργανώσεις και ομάδες και όταν εμφανίζονται νέοι ακροδεξιοί ή εξτρεμιστές ακτιβιστές.

«Μία από τις μόνιμες αποστολές μας είναι να συνεισφέρουμε σε έναν πιο ελεύθερο και ασφαλέστερο κόσμο. Δημιουργώντας ένα καλά ελεγμένο και ερευνημένο εργαλείο για την καταπολέμηση της συνεχούς απειλής από ακροδεξιές και εξτρεμιστικές ομάδες, ειδικά στα Βαλκάνια, θέλουμε να συμβάλουμε σε αυτές τις προσπάθειες όσο το δυνατόν περισσότερο», εξήγησε ο Τζίντιτς.

Ο διαδραστικός χάρτης δημιουργήθηκε ως μέρος ενός έργου με τίτλο «Το μέλλον του εξτρεμισμού στα Δυτικά Βαλκάνια», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Βασιλείου της Ολλανδίας. Κατά τη διάρκεια του έργου, έχουν δημοσιευθεί αρκετές μελέτες και κομμάτια ανάλυσης για ακροδεξιές και εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, καθώς και μια σειρά άρθρων για δίκες τρομοκρατίας σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Με πληροφορίες από viadiplomacy.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου