Θετική η Κύπρος για συνεργασία με Τουρκία, μόνο αν εξαλείψει τον αναθεωρητισμό της

Θετική η Κύπρος για συνεργασία με Τουρκία, μόνο αν εξαλείψει τον αναθεωρητισμό της

Την βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κράτος στην απρόσκοπτη εφαρμογή της ενεργειακής της πολιτικής, βάσει συγκεκριμένων και στοχευμένων στρατηγικών σχεδιασμών που υιοθετούνται, παρά την όποια προκλητικότητα, τις απειλές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο 10ο Ενεργειακό Συμπόσιο, με θέμα «ΚΥΠΡΟΣ: Ενεργειακός Κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυπριακή Κυβέρνηση στον τομέα της Ενέργειας, καθώς και τον ρόλο που η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι προς την κατεύθυνση της ενάσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει με τις πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών της συμπράξεων με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της ΕΕ βεβαίως, τιμώντας την ίδια στιγμή, τις συμβατικές της υποχρεώσεις είτε προς κράτη είτε προς εταιρείες κολοσσούς, προχωρώντας στην υλοποίηση των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνάψει.

”Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Κύπρος δεν ενίσταται στη συμμετοχή της Τουρκίας. Δεν θέλουμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ευρύτερο δίκτυο ενεργειακών συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι οποίες προάγουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εναλλακτική επιλογή για την ΕΕ”, σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης για να επισημάνει ότι:

”Αυτό, όμως, που πρωτίστως προαπαιτείται είναι ο τερματισμός από μέρους της των έκνομων ενεργειών, της αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, ή του δικαίου της Θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών της περιοχής. Κάτω από αυτές τις συνθήκες βεβαίως θα ήταν μια ευλογία η συνεργασία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, αν υπήρχε ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο.

Δεν έχω καμία αμφιβολία πως στη βάση των στρατηγικών συνεργασιών που είχαμε συνάψει με τις χώρες της περιοχής, των σημαντικών κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί στη λεκάνη της Λεβαντίνης και τη δρομολόγηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη, η Κύπρος θα αποτελέσει έναν αξιόπιστο, ασφαλή και εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ηπείρου και της Ανατολικής Μεσογείου”, κατέληξε ο ΠτΔ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου