Το Κόσοβο δεν επιτρέπει τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων

Το Κόσοβο δεν επιτρέπει τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι ενίσχυσε την απόφασή του να μην επιτρέψει τη δημιουργία μιας Ένωσης Σερβικών Δήμων, σημειώνοντας ότι είναι αντισυνταγματική και ότι δεν την επιθυμεί ο τοπικός πληθυσμός, αλλά μόνο το Βελιγράδι.

Η ένωση είναι μια εκτελεστική δομή των εθνοτικών Σέρβων που θα λειτουργούσε παράλληλα με την κυβέρνηση της Πρίστινα, και την απαιτεί το Βελιγράδι στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων εξομάλυνσης. Το Κοσσυφοπέδιο υποστηρίζει ότι παραβιάζει την κυριαρχία του, αλλά ότι οι Σέρβοι μπορούν να έχουν μια οργάνωση που να λειτουργεί περισσότερο σαν ΜΚΟ.

«Το σύνταγμά μας είναι ασυμβίβαστο με την εγκαθίδρυση μιας εθνοτικής ενότητας, διότι η ουσία του Συντάγματος του Κοσσυφοπεδίου είναι η πολυεθνική δομή του κράτους», δήλωσε ο Κούρτι στο ΑΡΑ όταν ρωτήθηκε για τη συμβατότητά του με το τοπικό δίκαιο.

Και συνέχισε: «Τέτοια αιτήματα για αυτονομία για τις περιοχές με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο δεν προήλθαν καν από τον τοπικό πληθυσμό. Μόνο το Βελιγράδι το θέλει αυτό για να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστησαν στον πόλεμο υπό τον Μιλόσεβιτς, αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν».

Εν τω μεταξύ, έκτακτες πρόωρες εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν στους βόρειους δήμους μετά τη μαζική παραίτηση των Σέρβων αντιπροσώπων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση με τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Το Κοσσυφοπέδιο έχει επιδιώξει να επιβάλει έναν κανόνα σύμφωνα με τον οποίο όλα τα αυτοκίνητα που ανήκουν σε πολίτες πρέπει να έχουν εθνικά εκδοθείσες πινακίδες κυκλοφορίας, παρόμοιοι με τους κανόνες στις περισσότερες άλλες χώρες.

Ωστόσο, το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και οι Σέρβοι που ζουν στο βορρά σχεδιάζουν να διατηρήσουν τις πινακίδες που έχουν εκδοθεί από τη Γιουγκοσλαβία.

Το σχέδιο για την εφαρμογή του νέου νόμου έχει αναβληθεί αρκετές φορές λόγω της διεθνούς πίεσης, με τον Κούρτι να δεσμεύεται στις 31 Οκτωβρίου ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σταδιακά. Από τις 21 Νοεμβρίου, θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμα όσοι δεν φέρουν πινακίδες που έχουν εκδοθεί από το Κοσσυφοπέδιο.

Οι υπάλληλοι των κρατικών θεσμών, της αστυνομίας και των δικαστηρίων έκαναν επίσχεση εργασίας την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας κενό στο τεταμένο τμήμα της χώρας. Τώρα η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι προκήρυξε εκλογές στις 18 Δεκεμβρίου για την αντικατάσταση των δημοτικών υπαλλήλων στη Mitrovica, το Leposavic, το Zubin Patok και το Zvecan.

«Ο νόμος ορίζει ότι οι εκλογές προκηρύσσονται με την παραίτηση. Η 18η Δεκεμβρίου είναι η προβλεπόμενη ημερομηνία. Θα ζητήσω από τους διεθνείς εταίρους να παρακολουθήσουν τις εκλογές», δήλωσε η Οσμάνι.

Η Σερβική Λίστα, το κόμμα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές. Πριν παραιτηθούν από τις εντολές τους την περασμένη εβδομάδα, δεν είχαν συμμετάσχει στο κοινοβούλιο για τέσσερις μήνες.

Επίσης, την Τρίτη, ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είχε συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Μπεσνίκ Μπισλίμι.

Το κύριο θέμα που τέθηκε επί τάπητος ήταν η κατάσταση με τις πινακίδες κυκλοφορίας, με τον Λάιτσακ να επαναλαμβάνει την ανάγκη για διάλογο.

«Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπεσνίκ Μπισλίμι συζητάμε σήμερα την τρέχουσα κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, ιδίως το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας. Πρέπει επειγόντως να βρούμε μια λύση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα επί τόπου. Οποιαδήποτε κλιμάκωση ή βία είναι απαράδεκτη», έγραψε ο Σλοβάκος διπλωμάτης στο Twitter.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου