Να αποφευχθεί ένα γεωπολιτικό κενό στα Δυτικά Βαλκάνια, συνέστησε η πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

Να αποφευχθεί ένα γεωπολιτικό κενό στα Δυτικά Βαλκάνια, συνέστησε η πρόεδρος της Τσεχικής Βουλής

Η ΕΕ πρέπει να είναι ανοικτή στην επέκταση προς τα ανατολικά, διότι εάν δημιουργηθεί γεωπολιτικό κενό στα Δυτικά Βαλκάνια, αυτό θα χρησιμοποιηθεί μόνο από εχθρικές δυνάμεις, προειδοποίησε η πρόεδρος της τσεχικής Κάτω Βουλής.

Μιλώντας κατά την έναρξη της διάσκεψης των επιτροπών ευρωπαϊκών υποθέσεων των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ (COSAC) τη Δευτέρα (14 Νοεμβρίου), η πρόεδρος της Κάτω Βουλής Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) δήλωσε ότι, αν και η επέκταση της ΕΕ προς ανατολάς δεν αποτελεί συναινετικό ζήτημα και κατανοεί τις ανησυχίες που εκφράζονται από ορισμένα κράτη μέλη, η συμμαχία πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τις συνέπειες της απόρριψης των υποψηφιοτήτων για ένταξη στην ΕΕ από την περιοχή αυτή.

«Η Ευρώπη έχει μεταμορφωθεί και δεν θα είναι ποτέ ξανά όπως στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πρέπει να το αποδεχτούμε αυτό, όπως και το γεγονός ότι αν αφήσουμε κάποιες υποψήφιες χώρες να περιμένουν μπροστά στις πόρτες μας, η ασφάλεια και η ευημερία μας θα αποδυναμωθούν μόνο», δήλωσε η Pekarová Adamová σύμφωνα με το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εάν δημιουργήσουμε ένα γεωπολιτικό κενό στη γειτονιά μας, αυτό θα γεμίσει εύκολα με τους εχθρούς μας», πρόσθεσε.

Τον Ιούνιο, οι ηγέτες της ΕΕ όρισαν επίσημα την Ουκρανία και τη Μολδαβία ως υποψήφιες για ένταξη, δύο χώρες που υπέβαλαν αίτηση ένταξης αμέσως μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Τον Ιούλιο, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, η ΕΕ-27 ξεκίνησε επίσημα ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να χορηγήσουν καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, απόφαση που ενδέχεται να γίνει δεκτή από τα κράτη μέλη τον Δεκέμβριο.

Στην ολομέλεια της COSAC στην Πράγα συμμετέχουν έως και έξι εκπρόσωποι όλων των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ. Μπορούν επίσης να συμμετάσχουν έως τρία μέλη των κοινοβουλίων των υποψήφιων χωρών και επιπλέον προσκεκλημένοι ως παρατηρητές. Ως αποτέλεσμα, τη συνεδρίαση βλέπουν για πρώτη φορά εκπρόσωποι της Ουκρανίας και της Μολδαβίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου