Την αλβανική υπηκοότητα έναντι αγοράς διαμερίσματος προσφέρει ο Ράμα

Την αλβανική υπηκοότητα έναντι αγοράς διαμερίσματος προσφέρει ο Ράμα

Ειδικό νομοσχέδιο έφερε ο Ράμα στην Βουλή της Αλβανία για την παραχώρηση 800.000 τμ που ανήκουν στο λιμάνι του Δημαρχείο, σε ιδιωτική εταιρεία για την κατασκευή πολυκατοικιών και ιδιωτικής μαρίνας. Πρόκειται για επένδυση που θα αποφέρει πανό από 2 δις ευρώ σε εισόδημα για τον επενδυτή και λιγότερα από 10% από αυτό το ποσό θα πάει στα κρατικά ταμεία καθώς ο Ράμα φρόντισε να απαλλάξει τον επενδυτή από όλους τους φόρους και λοιπές υποχρεώσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι μια ειδική διάταξη στον σχετικό νόμο που προσφέρει στους αγοραστές των διαμερισμάτων αυτών την άδεια παραμονής και στην συνέχεια την Αλβανική υπηκοότητα. Στο παρελθόν, ή κυβέρνηση Ράμα έχει κάνει παρόμοιες προσπάθειες για την θέσπιση και έκδοση χρυσής βίζας και αλβανικού διαβατηρίου για επενδυτές αλλά τώρα είναι η πρώτη φορά που η αλβανική υπηκοότητα θα δοθεί κατόπιν αγοράς διαμερισμάτων.

Η ΕΕ έχει επικρίνει παρόμοιες πρωτοβουλίες του Ράμα στο παρελθόν, καθώς τα αλβανικά διαβατήρια σε πολλές περιπτώσεις κατέληξαν στα χέρια εμπόρων ναρκωτικών και ατόμων από την ανατολική Ευρώπη που είχαν κατηγορηθεί για διαφθορά και καταζητούνται στις χώρες τούς από τις αρχές.

Όσων αφορά των επενδυτή, ο Ράμα έχει παρουσιάσει έναν πάμπλουτο Άραβα, ο οποίος περιφέρεται στην ανατολική Ευρώπη και έχει επαφές και επενδύσεις στην Λευκορωσία, την Σερβία και την Ρωσία. Όμως η αλβανική αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ράμα ότι αυτός και το στενό οικογενειακό του περιβάλλον κρύβονται πίσω από τον Άραβα μέσω των off-shore που συνεργαζόνται με αυτών.

Αναφορικά με το λιμάνι του Δυρραχίου, αυτό θα μετατραπεί σε ένα μικρό λιμάνι που θα εξυπηρετεί μόνο επιβατικά πλοία, με ενδεχόμενο επέκτασης της επένδυσης εάν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αλβανικά διαβατήρια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου