Βλέψεις ΕΕ για συνάντηση Κοσόβου - Σερβίας στο Παρίσι

Βλέψεις ΕΕ για συνάντηση Κοσόβου - Σερβίας στο Παρίσι

Η ΕΕ και η Γαλλία πρόκειται να πιέσουν το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να συζητήσουν προτάσεις για εξομάλυνση των σχέσεων για το τελευταίο επεισόδιο στην περιοχή, στα πλαίσια συνάντησης των ηγετών των Βαλκανίων.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι, καθώς λένε ότι τα αποτελέσματα από τον διάλογο που υποστηρίζεται από την ΕΕ είναι ελάχιστα.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti και ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučič ταξίδεψαν στο Παρίσι για διήμερες διαπραγματεύσεις την Πέμπτη για να συζητήσουν προτάσεις που περιγράφονται ως η τελευταία προσπάθεια της ΕΕ για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η νέα διπλωματική ώθηση έρχεται με μια έξαρση των περιφερειακών εντάσεων αφού το Κοσσυφοπέδιο, από την 1η Νοεμβρίου, άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά έναν κανόνα που απαιτεί από όλους τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων στη χώρα να χρησιμοποιούν πινακίδες που εκδίδονται από την κυβέρνηση της Πρίστινας.

Κάθε ηγέτης πρόκειται να συναντήσει τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον επικεφαλής διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για ξεχωριστές συναντήσεις στο περιθώριο του Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού, στο οποίο συμμετέχουν.

Ο Κούρτι είπε σε παλαιότερη δήλωση ότι μια τριμερής συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του Μακρόν και του Βούτσιτς αποτελεί ένα ενδεχόμενο.

Το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του διαλόγου με τη διευκόλυνση της ΕΕ, το Βελιγράδι και η Πρίστινα είχαν υποσχεθεί να συναντώνται τουλάχιστον μία φορά το μήνα στις Βρυξέλλες, κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής. Αυτό έρχεται μετά από 11 χρόνια συνομιλιών που υποστηρίζονται από την ΕΕ, στις οποίες έχουν υπογραφεί περισσότερες από 35 συμφωνίες, αλλά οι περισσότερες από τις διατάξεις τους δεν εφαρμόζονται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το βασικό ζήτημα της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία ως ανεξάρτητης χώρας δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου