Το άσυλο της Μεγάλης Βρετανίας και οι Αλβανοί λαθρομετανάστες

Το άσυλο της Μεγάλης Βρετανίας και οι Αλβανοί λαθρομετανάστες

Ο αριθμός των Αλβανών, που διαπλέουν με μικρά σκάφη το στενό της Μάγχης με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει αυξηθεί την τελευταία διετία με τον Βρετανό υπουργό Μετανάστευσης, Ρόμπερτ Τζένινιγκ να σημειώνει ότι αποτελούν το 80% εκείνων που το Λονδίνο θεωρεί ότι φθάνουν «παράνομα» στη χώρα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν χαρακτήρισε προ ημερών «εισβολή» την άφιξη των αιτούντων άσυλο προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός της χώρας με πολιτικούς από όλο το πολιτικό φάσμα να προειδοποιούν για τον κίνδυνο από τη χρήση μιας τέτοιας εμπρηστικής γλώσσας και τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα να κατηγορεί το Λονδίνο για σχόλια που όπως είπε εισάγουν διακρίσεις σε βάρος Αλβανών και πιθανώς να υποδαυλίσουν ξενοφοβικές επιθέσεις κατά συμπατριωτών του.

Πόσοι Αλβανοί έχουν φθάσει φέτος στη Βρετανία;

Συνολικά 2.165 άτομα καταχώρησαν την Αλβανία ως χώρα καταγωγής τους όταν έφθασαν στις νότιες ακτές της Βρετανίας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν πέρυσι ο αριθμός αυτός κυμαινόταν στους 800 και πρόπερσι στους 50.

Σύμφωνα, πάντως, με το BBC μέχρι στιγμής τη φετινή χρονιά έχουν φτάσει 12.000 Αλβανοί στη χώρα. «Η αύξηση ήταν εκθετική και πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι αλβανικές εγκληματικές συμμορίες έχουν αποκτήσει ερείσματα στη βόρεια Γαλλία», κατέθεσε ο διοικητής του Τμήματος Αντιμετώπισης Απειλών στη Μάγχη, Νταν Ο'Μαχόνεϊ στην αρμόδια επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων του Βρετανικού κοινοβουλιόυ την περασμένη εβδομάδα. Από τους Αλβανούς που μετανάστευσαν φέτος στη Βρτετανία, περίπου 10.000 ήταν άγαμοι, ενήλικοι άνδρες – δηλαδή περίπου το 1% των ανδρών σε ηλικία εργασίας της Αλβανίας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Σε πόσους Αλβανούς μετανάστες χορηγείται άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, υποβλήθηκαν 7.267 αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς μετανάστες, διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με πέρυσι. Γενικά, το 53% των αιτήσεων των Αλβανών γίνονται δεκτές. Περίπου το 14% εξ' αυτών υποβλήθηκαν από ανύπαντρους, ενήλικες άνδρες, ενώ οι περισσότερες από γυναίκες και παιδιά.

Ορισμένοι Αλβανοί μετανάστες πιστεύεται ότι υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου με την αιτιολογία ότι έχουν μεταφερθεί από κυκλώματα στη Βρετανία. Ωστόσο, ορισμένοι Αλβανοί μετανάστες επιλέγουν να εξαφανιστούν και να εργαστούν παράνομα στη χώρα πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους, είπε ο Μαχόνεϊ.

Οι Αλβανοί μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με βίζα. Οι δικαιούχοι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα διαφορετικής διάρκειας για τουρισμό, επιχειρήσεις, σπουδές και άλλες δραστηριότητες. Μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουνίου 2022, το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε 30.703 αιτήσεις για βίζα από Αλβανούς πολίτες και χορήγησε 20.289, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.

Πόσους Αλβανούς στέλνει πίσω η Βρετανία;

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, 440 άτομα εστάλησαν πίσω στην Αλβανία, σχεδόν όλοι ήταν άγαμοι, ενήλικες άνδρες. Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τον υψηλότερο αριθμό αλλοδαπών παραβατών που εστάλησαν πίσω το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Μια διμερής συμφωνία που υπεγράφη το 2021 από την τότε υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, αποσκοπούσε στην επιτάχυνση της απομάκρυνσης από τη Βρετανία Αλβανών εγκληματιών και αιτούντων άσυλο, οι αιτήσεις των οποίων απορρίφθηκαν. «Περισσότεροι από 1.000 Αλβανοί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που διέπλευσαν παράνομα το στενό της Μάγχης για να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο», έχουν σταλεί πίσω στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών. Η συμφωνία δεν επιτρέπει στη βρετανική κυβέρνηση να απομακρύνει Αλβανούς , το αίτημα για τη χορήγηση ασύλου των οποίων είναι υπό εξέταση.

Γιατί εγκαταλείπουν οι Αλβανοί την πατρίδα τους;

Τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα και το άνοιγμα των συνόρων της Αλβανίας, περίπου το 60% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας ήθελε να φύγει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Gallup τον Δεκέμβριο του 2018.

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν ως βασικούς λόγους τη διαφθορά, τους χαμηλούς μισθούς, τις κακές συνθήκες εργασίας και τη χαμηλή ποιότητα ζωής. Το μέσο καθαρό ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών στην Αλβανία ήταν μόλις 1.997 € το 2018, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, ενώ στη Βρετανία ήταν 21.464 €.

Η Αλβανία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην ΕΕ και οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο του 2022. Προς το παρόν οι Αλβανοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς βίζα και να μείνουν έως και 90 ημέρες ανά εξάμηνο ως τουρίστες - αλλά δεν έχουν αυτόματο δικαίωμα να εργαστούν, να σπουδάσουν ή να ζήσουν εκεί.

Οι ανησυχίες του Λονδίνου για τις αλβανικές συμμορίες

Ενημερώνοντας τους Βρετανούς βουλευτές για τους Αλβανούς μετανάστες ο Νταν Ο'Μαχόνεϊ σημείωσε: «Υπάρχουν αναμφίβολα άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά μας, αλλά υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός που εκμεταλλεύονται σκόπιμα το σύστημα». Στη συνέχεια τόνισε τον ρόλο των αλβανικών εγκληματικών συμμοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Εγκλήματος (NCA), που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το έτος ανέφερε ότι αυτές οι συμμορίες ήταν υπεύθυνες για την εισαγωγή και καλλιέργεια κάνναβης σε βιομηχανική κλίμακα στη Βρετανία. Οι αλβανικές συμμορίες παίζουν επίσης κυρίαρχο ρόλο στο λαθρεμπόριο κοκαΐνης των 5 δισεκατομμυρίων λιρών του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει η NCA. Το 2017 ένας Αλβανός υπήκοος οδηγήθηκε στη φυλακή ως εγκέφαλος κυκλώματος λαθρεμπορίου κοκαΐνης αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων λιρών.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ρεπορτάζ του Balkan Insight τον περασμένο Αύγουστο, παρατηρήθηκε αύξηση των ανώνυμων λογαριασμών στο ΤikTok που διαφημίζουν τη μεταφορά ατόμων από την Αλβανία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα κυκλώματα ζητούν από 2.000 έως 5.000 στερλίνες για να μεταφέρουν άτομα στη Βρετανία από τη Γαλλία με βάρκες ή από το Βέλγιο με φορτηγά.

Πέρυσι το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε επέκταση του προγράμματος Prevent για να εμποδίσει την ένταξη Αλβανών εφήβων σε συμμορίες διακίνησης ανθρώπων και κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Αλβανοί αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες ξένων υπηκόων που κρατούνται σε φυλακές στην Αγγλία και την Ουαλία. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καταπολεμήσει τις εγκληματικές συμμορίες όλων των εθνικοτήτων και να σταματήσει να κάνει διακρίσεις εναντίον Αλβανών για να δικαιολογήσει πολιτικές αποτυχίες».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου