Αλβανοί λαθρομετανάστες στη Γαλλία στρατολογούνται από συμμορίες στην Αγγλία

Αλβανοί λαθρομετανάστες στη Γαλλία στρατολογούνται από συμμορίες στην Αγγλία

Αλβανικές συμμορίες ναρκωτικών χρησιμοποιούν στρατόπεδα μεταναστών στη βόρεια Γαλλία ως μέσο στρατολόγησης, προσφέροντας δωρεάν διέλευση στην Αγγλία σε όσους επιθυμούν να εργαστούν για εμπόριο ναρκωτικών μόλις περάσουν τη Μάγχη.

Οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των σχεδόν 40.000 ανθρώπων που έχουν περάσει το στενό της Μάγχης παράνομα με λέμβους, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Έντι Ράμα κατηγόρησε τη Βρετανία ότι χρησιμοποιεί τους Αλβανούς ως αποδιοπομπαίους τράγους για να δικαιολογήσει τις «αποτυχημένες πολιτικές» στα σύνορα της και τη μετανάστευση.

Στον καταυλισμό της Δουνκέρκης οι Αλβανοί καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του.

Μικρά ξενοδοχεία όπως το Hotel Bretagne ή το Le Lion d'Or - είναι πλέον δημοφιλή κέντρα για Αλβανούς μετανάστες. Αυτά είναι μέρη όπου Αλβανοί διαμεσολαβητές περιμένουν πελάτες - ενεργώντας ως κρίσιμοι κόμβοι σύνδεσης με λέμβους διέλευσης όπου κυριαρχούν Κούρδοι και Ιρανοί.

«Σε περιμένει κόσμος στη Γαλλία», μου είπε ένας Αλβανός, αφού έφτασα στην Αγγλία με μια μικρή βάρκα το καλοκαίρι. «Όλοι ξέρουν πού να πάνε αν πας στην Αγγλία».

Δύο δημοσιογράφοι του BBC παρακολούθησαν στενά την πορεία διέλευσης και στρατολόγησης.

Από το δρόμο μπροστά από το σταθμό της Δουνκέρκης, εντοπίζουμε τον Kevin στο παράθυρο του δωματίου του δεύτερου ορόφου στο Le Lion d'Or, να καπνίζει ένα τσιγάρο. Νεόφερτος από την Αλβανία, 20 ετών και γεμάτος ενέργεια για το ταξίδι που τον περιμένει.

Μετά από δύο μέρες βρήκε κάποιον να κανονίσει τη διέλευση και περιμένει την ειδοποίηση για να φύγει.

«Δεν είναι καλή η ώρα», λέει. «Θα πρέπει να περιμένουμε άλλες δύο μέρες ίσως».

Για Αλβανούς πολίτες όπως ο Kevi, η μετάβαση στη βόρεια Γαλλία είναι εύκολη, έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν στην ΕΕ ως τουρίστες για έως και τρεις μήνες χωρίς βίζα.

Πολλοί φτάνουν με λεωφορείο ή αυτοκίνητο, παρασυρμένοι από διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τους υπόσχεται βοήθεια από τις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Καλαί ή τη Δουνκέρκη.

Παρουσιαζόμενοι ως Αλβανοί μετανάστες, επικοινωνήσαμε με δύο διακινητές που διαφήμιζαν για να δελεάσουν πελάτες στο TikTok.

Και οι δύο απάντησαν μέσα σε μισή ώρα, με την επιλογή να πληρωθούν στη Γαλλία ή την Αγγλία, για να φτάσουν στο Βέλγιο ή τη Γαλλία, όπου θα επικοινωνούσε ένας μεσάζων. Το μήνυμα και από τους δύο ήταν: «Είναι εύκολο».

«Σε πλησιάζουν οι μεσάζοντες και εσύ διαλέγεις τη φθηνότερη προσφορά», μου είπε ο Εράλντο Χαρλιτσάι, Αλβανός δημοσιογράφος.

Ο Eraldo εμφανίστηκε πρόσφατα ως μετανάστης από την Αλβανία για την αλβανική τηλεόραση ABC. Λέει ότι οι περισσότεροι Αλβανοί μεσολαβητές μένουν μακριά από τον κύριο καταυλισμό μεταναστών στη Δουνκέρκη, ο οποίος ελέγχεται από τους Κούρδους και άλλα δίκτυα.

«Όταν ήμασταν μέσα στο στρατόπεδο, είδαμε ότι οι Αλβανοί δεν είχαν πολλά στο χέρι. Όλα τα διοικούσαν οι Κούρδοι», μου είπε ο Εράλντο. «Όλη η οργάνωση στο στρατόπεδο και η μεταφορά του κόσμου στην Αγγλία έγινε από τους Κούρδους».

Ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Αλβανοί διαδραματίζουν επί του παρόντος το ρόλο των μεσαζόντων, συνδέοντας Αλβανούς μετανάστες με Κουρδοϊρακινές συμμορίες διακίνησης.

Επί του παρόντος διαχειρίζονται το 80% των επιχειρήσεων με μικρά σκάφη, αλλά οι γαλλικές αρχές ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι Αλβανοί να ξεκινήσουν τις δικές τους ανεξάρτητες επιχειρήσεις, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο βίαιων συγκρούσεων μεταξύ των ομάδων.

Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι φέτος 12.000 Αλβανοί έχουν φτάσει με βάρκες, όλοι σχεδόν νέοι.

Στην Αλβανία, ορισμένες περιοχές γύρω από τα Τίρανα έχουν ερημώσει.

Μια γυναίκα, η οποία ταυτοποιείται ως Majlinda, η οποία δεν θέλησε να αποκαλύψει το πραγματικό της όνομα, λέει ότι ο γιος της πήγε στην Αγγλία πριν από ένα μήνα, με 3-4 φίλους από τη γειτονιά. Μου είπε ότι το αγόρι πήγε στη Δουνκέρκη, αλλά τελείωσαν τα χρήματα για να πληρώσει το θαλάσσιο πέρασμα.

«Ήταν πολύ δύσκολο να μπω στη βάρκα», μου είπε. «Αναγκάστηκα να εμπλέξω έναν ξάδερφό μου που ήταν εγγυητής στην Αγγλία. Έχει βρετανική βίζα και είναι εκεί 20 χρόνια».

Ο ξάδερφος έστειλε στους διακινητές μια φωτογραφία του γιου της για να τον αναγνωρίσουν. Όταν ολοκληρώθηκε η διέλευση, οι διακινητές του έστειλαν άλλη μια φωτογραφία του αγοριού για να αποδείξουν ότι είχε φτάσει σε βρετανικό έδαφος.

Ακόμα και για όσους δεν έχουν χρήματα για προκαταβολή, υπάρχουν τρόποι να περάσουν.

Ένας Αλβανός που έφτασε στην Αγγλία με βάρκα πριν από λίγους μήνες μας είπε ότι μέσα στον καταυλισμό της Δουνκέρκης δρουν μεσάζοντες αλβανικών συμμοριών ναρκωτικών.

Συμφώνησε σε συζήτηση στο Λονδίνο με την προϋπόθεση να μην κατονομαστεί με κανέναν τρόπο. Είπε ότι είχε προσεγγιστεί «τέσσερις ή πέντε φορές».

«Μου πρόσφεραν πολλά πράγματα, την πληρωμή του ταξιδιού, την εύρεση εργασίας στην Αγγλία, αλλά δεν με ενδιέφερε», λέει.

Αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι από τους νεαρούς άνδρες που γνώρισε στο στρατόπεδο της Δουνκέρκης σχεδίαζαν να εργαστούν σε αλβανικά δίκτυα κάνναβης και κοκαΐνης στη Βρετανία.

Κανένας κυβερνητικός οργανισμός ή αξιωματούχος μετανάστευσης δεν έχει επιβεβαιώσει την μαρτυι του. Αλλά ένας πρώην Αλβανός μετανάστης, ο οποίος εργάστηκε για μια δεκαετία παράνομα στη Βρετανία, μας είπε ότι το μισό προσωπικό μεταναστών στην κατασκευαστική του εταιρεία είχε λάβει δελεαστικές προσφορές από συμμορίες ναρκωτικών.

Η Αλβανία συμφώνησε να δεχθεί εκ νέου πολίτες που τους έχει στερηθεί το δικαίωμα παραμονής στη Βρετανία και έστειλε προσωπικό για να βοηθήσει τη βρετανική συνοριακή αστυνομία.

Αλλά ο Έντι Ράμα μου είπε ότι τα δίκτυα που λειτουργούν στη βόρεια Γαλλία είναι διεθνούς φύσεως και ότι υπάρχει όριο στο τι μπορεί να κάνει η κυβέρνησή του.

«Η Μάγχη δεν είναι γεωγραφικά και πολιτικά υπό την ευθύνη της αλβανικής κυβέρνησης», είπε.

«Οι χώρες προέλευσης δεν πρέπει να κληθούν να παρέμβουν τη στιγμή που το πρόβλημα εμφανίζεται στις εφημερίδες. Είναι πολύ εύκολο για τον Βρετανό πρωθυπουργό να βγαίνει στην τηλεόραση και να δείχνει τους μυς του και να κουνάει το δάχτυλο στην Αλβανία και τους Αλβανούς».

Τα αλβανικά δίκτυα διακίνησης υπήρχαν πολύ νωρίτερα από την κυκλοφορία μικρών σκαφών. Αλβανοί μεσάζοντες σε Γαλλία και Βέλγιο έκρυψαν συμπατριώτες τους μέσα σε φορτηγά που πήγαιναν στη Βρετανία.

Ωστόσο, η αυξημένη ασφάλεια στα λιμάνια των πορθμείων και στις δύο πλευρές έχει κάνει αυτή τη διαδρομή πιο δύσκολη και δαπανηρή.

Η διέλευση με σκάφος κοστίζει το μισό από τη διέλευση με φορτηγό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα μαρτυρίες από όσους έχουν περάσει από την άλλη πλευρά. Κάθε νεοφερμένος εμπνέει έναν άλλον να ξεκινήσει.

Η Majlinda επικοινώνησε με τον γιο της αφού έφτασε στην Αγγλία. Έχει φύγει από το κέντρο συλλογής και μένει σε ξενοδοχείο.

«Έφυγε για μια καλύτερη ζωή», λέει. «Υπάρχουν όμως θυσίες. Τώρα πρέπει να ξεπληρώσουμε τα χρήματα που δανειστήκαμε».

Εν τω μεταξύ, ο άλλος της γιος, 14 ετών, έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει το ταξίδι του.

Η ιστορία του αδερφού, με χρέη και κινδύνους, έχει μετατραπεί από τα νερά της Μάγχης σε μια συναρπαστική υπόθεση.

Κάθε επιτυχημένη μετάβαση, ένα αόρατο νήμα που ενθουσιάζει τα μυαλά των Αλβανών στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου