Η Αυστρία ζητά ταχεία ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων

Η Αυστρία ζητά ταχεία ένταξη στην ΕΕ των Δυτικών Βαλκανίων

Η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει την ενσωμάτωση των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να διασφαλίσει ότι άλλες δυνάμεις δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν επιρροή στην άμεση περιοχή της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Ένταξης Susanne Raab στο Βερολίνο.

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς φιλοξένησε τη διαδικασία του Βερολίνου που ξεκίνησε από την Άνγκελα Μέρκελ το 2014. Η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Πολωνία ήταν μεταξύ των κρατών-μελών που συμμετείχαν. Συμμετείχαν επίσης οι ηγέτες της Σερβίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, του Κοσσυφοπεδίου, της Αλβανίας και των Σκοπίων.

«Ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία μας κατέστησε σαφές ότι εμείς ως ΕΕ πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε σε ό,τι αφορά την ενσωμάτωση των έξι κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε η Ράαμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στο Βερολίνο.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να ασκήσουν επιρροή στην άμεση περιι μας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την υπουργό, η οποία αντικατέστησε τον υπουργό Εξωτερικών λόγω του COVID-19, η ολοκλήρωση στην ΕΕ είναι το πιο ισχυρό γεωπολιτικό μέσο που διαθέτει η ΕΕ. «Κάθε κράτος στην Ευρώπη θα έπρεπε να το έχει καταλάβει αυτό το αργότερο μέχρι τώρα», σημείωσε, όπως ανέφερε το APA.

Η Αυστρία, μια χώρα που είναι ιστορικά και γεωγραφικά κοντά στην περιοχή, έχει εδώ και καιρό αυξημένο ενδιαφέρον για τη σταθερότητά της. Για το Σεράγεβο, η Αυστρία σημείωσε την υποστήριξή της για τις γραμμές του τραμ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Στο Βερολίνο, η χώρα δεσμεύτηκε 1 εκατομμύριο ευρώ για το πρόγραμμα Green Recovery στα Δυτικά Βαλκάνια, 1 εκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα στο Κοσσυφοπέδιο και 5,3 εκατ. ευρώ για πράσινες επενδύσεις στην περιοχή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου