Ο σερβικός στρατός σε ετοιμότητα μετά την εφαρμογή του νόμου πινακίδων

Ο σερβικός στρατός σε ετοιμότητα μετά την εφαρμογή του νόμου πινακίδων

Ο σερβικός στρατός βρίσκεται σε επιφυλακή και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη γέφυρα της Μιτρόβιτσα στην ομώνυμη πόλη της σερβικής πλειοψηφίας στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, μετά την απόφαση της Πρίστινα να εφαρμόσει σταδιακά τους νέους νόμους για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Τη Δευτέρα επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ ένας κανόνας που είχε αναβληθεί προηγουμένως και ο οποίος θα σήμαινε ότι όλα τα αυτοκίνητα που ανήκουν σε πολίτες του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να έχουν πινακίδες κυκλοφορίας που εκδίδονται από το Κοσσυφοπέδιο- ένα πρότυπο που αναπαράγεται μεταξύ των περισσότερων χωρών της Ευρώπης.

Ο δήμαρχος της Βόρειας Μιτρόβιτσα, Μίλαν Ραντόγιεβιτς, δήλωσε ότι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα μέχρι να δοθεί το πρώτο πρόστιμο.

«Δεν θα υπάρξουν επεισόδια ή προβλήματα από την πλευρά μας μέχρι να εκφωνηθεί το πρώτο πρόστιμο, το οποίο σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Πρίστινα, μπορεί να συμβεί στις 21 Νοεμβρίου. Αλλά θα δούμε ποια είναι η πραγματικότητα επί τόπου», δήλωσε.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι αναμένει να δοθούν προειδοποιήσεις, αλλά ελπίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα κάνει την Πρίστινα να υποχωρήσει.

«Ελπίζουμε ότι σε αυτές τις τρεις εβδομάδες, η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει πρόσθετη πίεση στην Πρίστινα και θα μειώσει τις εντάσεις. Είμαστε μάρτυρες της επιμονής του Άλμπιν Κούρτι να συνεχίσει την εφαρμογή αυτής της απόφασης», δήλωσε ο Ραντόγιεβιτς.

Το πρόβλημα είναι ότι οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα της χώρας δεν αναγνωρίζουν την εξουσία της Πρίστινα και επιμένουν να χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το Σάββατο, μετά από πολλές δημόσιες και πιθανώς παρασκηνιακές πιέσεις, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε ότι ο κανόνας θα εφαρμοστεί σταδιακά. Αρχικά, θα ισχύσει μια προειδοποίηση έως τις 21 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει πρόστιμο για όσους δεν συμμορφώνονται έως τις 21 Ιανουαρίου 2023. Στη συνέχεια, μεταξύ Ιανουαρίου και 21 Απριλίου, θα τοποθετηθούν προσωρινές πινακίδες πάνω από τις υπόλοιπες. Στη συνέχεια, από τις 21 Απριλίου, όποιο όχημα αρνείται να χρησιμοποιήσει νόμιμες πινακίδες δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορεί.

Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, δήλωσε την Τρίτη ότι ο σερβικός στρατός τέθηκε σε επιφυλακή λόγω της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, εντολή που, όπως είπε, προέρχεται από τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Σελάλ Σβέσλα δήλωσε ότι η τοπική αστυνομία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιο, προειδοποιώντας όσους κυκλοφορούν με παράνομες πινακίδες για το νέο κανόνα.

Η εφαρμογή του σχεδίου αυτού αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Απριλίου και, από την ημερομηνία αυτή, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο αυτοκινήτων με πινακίδες κυκλοφορίας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου