Mνημόσυνο στην Νέα Υόρκη για τον Κων/νο Κατσίφα και τους ήρωες του έπους του 40

Mνημόσυνο στην Νέα Υόρκη για τον Κων/νο Κατσίφα και τους ήρωες του έπους του 40

Με ιδιαίτερη συγκίνηση σε μία λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες ήρωες του 1940 αλλά και για τους ήρωες του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και διοργανώθηκε από την ομοσπονδία Βορειοηπειρωτών Αμερικής και το σύλλογο Χειμαρριωτών νέας Υόρκης Σπύρος Σπυρομήλιος.

Ο ιερέας του καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου πρωτοπρεσβύτερος Π. Γεώργιος Κασαπόγλου μιλησε για την σημασία της θυσίας των ηρώων του 1940 αναφερόμενος στην αυταπάρνηση και στην ηρωική αντίσταση στα βουνά της Βορείου Ηπείρου.
Αναφέρθηκε επίσης και τους νεομάρτυρες του αγώνα τον Κώστα Κατσίφα και τον Αριστοτέλη Γκούμα και την θυσία τουα. Ο ιερέας μίλησε επίσης για την περηφάνια την οποία έχουν οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο για την ηρωική αντίσταση του 1940.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βορειοηπειρωτικων Σωματείων Αμερικής (NEFA) Κωνσταντίνος Τσιούρης στην ομιλία του στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου μίλησε για τους Έλληνες που είπαν όχι στη σκλαβιά και έδωσαν αγώνα για την ελευθερία και την περηφάνια δίνοντας το αίμα τους και γράφοντας ένα νέο έπος στην λαμπρή ιστορία του ελληνισμού.

Η 28η Οκτωβρίου του 1940 όπως τόνισε ο Κώστας Τσιούρης έδωσε το μήνυμα ότι μία χώρα όσο μικρή κι αν είναι, οταν είμαστε ενωμένοι, όταν έχουμε ομόνοια και αγωνιζόμαστε για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας μπορούμε να καταφέρουμε θαύματα! Για ακόμα μία φορά οι Βορειοηπειρώτες της Βοστώνης οι Βορειοηπειρώτες της Νέας Υόρκης και οι Βορειοηπειρώτες της Αμερικής γενικότερα στέλνουν το μήνυμα ότι μόνο περηφάνια μπορούμε να νιώθουμε για τον αγώνα του 1940 στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Εκεί όπου ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε για τρίτη φορά την Βόρειο Ηπειρο. Ο Προεδρος της Ομοσπονδίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους δύο ήρωες της νεότερης ιστορίας τον Κωσταντίνο Κατσίφα που όπως είπε εκτελέστηκε 28 Οκτωβρίου 2018 υπερασπιζόμενος την Ελληνική σημαία και την πατρίδα μας στις Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και τον Αριστοτέλη Γκούμα ο οποίος δολοφονήθηκε 13 Αυγούστου 2010 υπερασπιζόμενος την Ελληνική γλώσσα και τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Και όπως αναφώνησε ο ιδιος αλλα και όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι στην κατάμεστη αίθουσα του Αγίου Δημητρίου οι ήρωες παραμένουν ΑΘΑΝΑΤΟΙ!

Η πρόεδρος του συλλόγου Χειμαρριωτών Νέας Υόρκης Αννα Νότη τόνισε ότι αποτελεί ιερό χρέος των Βορειοηπειρωτών να συνεχίσουν να τιμούν τους ήρωες του 40 αλλά και τους ήρωες του ελληνισμού της Βόρειας Ηπείρου όπως τον Κατσίφα και τον Γκούμα. «Εμείς θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε στα χνάρια τους, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το δικό τους όραμα που αποτελεί τόσο δικό μας όραμα όσο και όραμα όλων των Ελλήνων της Βόρειας Ηπείρου»!

Η εκδήλωση μνήμης στους ήρωες του έπους στα Βουνά της Βορείου Ηπείρου αλλά και στους νεομάρτυρες λαμβάνει κάθε χρονο από τους Βορειοηπειρώτες της Νέας Υόρκης που αποδεικνύουν οτι οσο μακρυά και αν βρίσκονται απο την πατρίδα, ποτέ δεν ξεχνάνε τις αξίες και την ιστορία και κάνουν τον δικό τους αγώνα στις ΗΠΑ ώστε να παραμένει άσβεστη η φλόγα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού! Εξάλλου οι Βορειοηπειρώτες της Νέας Υόρκης τίμησαν το 2019 τον Κωσταντίνο Κατσίφα στην μεγαλειώδη παρέλαση στην πέμπτη λεωφόρο του Μανχάταν φέρνοντας μάλιστα και την θρυλική σημαία του ήρωα του ελληνισμού τιμώντας και μέλη της οικογένειας του ως επίσημους καλεσμένους της παρέλασης!

Το ακρως ενθαρρυντικό ειναι οτι στον κατάμεστο Καθεδρικό του Αγιου Δημητριου παραβρέθηκαν ομογενείς από κάθε γωνιά της Ελλαδος και της Κύπρου για να τιμησουν τους ήρωες!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου