Επικοινωνία Σουνάκ - Μακρόν για το ζήτημα των Αλβανών λαθρομεταναστών μέσω της Μάγχης

Επικοινωνία Σουνάκ - Μακρόν για το ζήτημα των Αλβανών λαθρομεταναστών μέσω της Μάγχης

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ είχε την Παρασκευή την πρώτη του επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Σουνάκ είπε ότι οι δεσμοί με τη Γαλλία «γυρίζουν αιώνες πίσω» και σημείωσε ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά σε μια σειρά θεμάτων, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την ενεργειακή ασφάλεια.

Ωστόσο, οι κύριες συζητήσεις αφορούσαν μετανάστες που διέσχισαν τη Μάγχη και σε αυτό το θέμα το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε τη βοήθεια της Γαλλίας.

Η Μάγχη είναι η κύρια διαδρομή που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί μετανάστες για να φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, έως και το 80% αυτών των νέων μεταναστών είναι Αλβανοί.

Η Συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δώσει επανειλημμένες υποσχέσεις μετά το Brexit για την ανάγκη μείωσης της ροής μεταναστών που έρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Βρετανία, συχνά σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες, με εκατοντάδες ζωές να χάνονται μόνο φέτος.

Αλλά οι Βρετανοί δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τον αριθμό των ανθρώπων που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Μεγάλη Βρετανία.

"Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία και για τις δύο χώρες να ελέγχεται η Μάγχης για να την καταστήσουν εντελώς αδιαπέραστη στους διακινητές ανθρώπων. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για να αποθαρρύνουν τις θανατηφόρες διελεύσεις της Μάγχης που ωφελούν τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες", ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ σε δήλωση.

Η γαλλική πλευρά δήλωσε την «προθυμία» του Μακρόν να «εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά στους τομείς της άμυνας, των στρατηγικών θεμάτων και της ενέργειας».

Η βρετανική κυβέρνηση ήδη βοηθά οικονομικά τις γαλλικές αρχές να παρακολουθούν καλύτερα τις γαλλικές ακτές προκειμένου να αποτρέψουν τις παράνομες εισόδους.

Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, ο Rishi Sunak θέλει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Θέλει μια συμφωνία με ποσοτικούς στόχους για τα αναχαιτισμένα σκάφη, έναν ελάχιστο αριθμό Γάλλων πρακτόρων που θα επιτηρούν τις παραλίες και Βρετανούς συνοριοφύλακες που θα τους συνοδεύουν, αναφέρει το Euronews.

Στοχεύει να θέσει στόχους ώστε το 80% των αιτήσεων ασύλου να διεκπεραιώνονται εντός έξι μηνών, έναντι κατά μέσο όρο 480 ημερών, ενώ παράλληλα γίνονται αυστηρότεροι οι όροι για τη χορήγηση ασύλου.

Από την αρχή του έτους, περισσότεροι από 38.000 μετανάστες έχουν πραγματοποιήσει την επικίνδυνη διέλευση της Μάγχης με αυτοσχέδια σκάφη, περισσότεροι από ό,τι ολόκληρο το περασμένο έτος, που ήταν επίσης ρεκόρ, με άλλους 308 να έφτασαν την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, έως και το 80% αυτών των νέων μεταναστών είναι Αλβανοί.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου